REKLAMA

Makowiec bez mąki

REKLAMA

Składniki

porcje
16

Na korpus potrzebujemy

  • 200 g Złamany mak Dodano do
  • 4 kawałek jajko Dodano do
  • 35 ml olej Dodano do
  • 80 g jogurt Dodano do
  • szczypta Sól Dodano do
  • 80 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do

Farsz

  • 200 ml bita śmietana Dodano do
  • 250 g Tłusty twaróg Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 12 kawałek Sok pomarańczowy Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy żółtka z cukrem do piany, dodajemy olej i jogurt i mieszamy. Do tej mieszaniny dodajemy mąkę makową i proszek do pieczenia z winnym kamieniem. W końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami z szczyptą soli. Pieczemy na 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu, już schłodzony tort kroimy i nadziewamy.

2. Krok

Śmietanę, ser i cukier ubijamy razem. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy. Nałóż 2/3 kremu na ciasto i ułóż wiśnie. Przykryj drugą warstwą ciasta i na wierzch nałóż 1/3 kremu. Dodaj wiśnie, płatki migdałowe i miętę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy