REKLAMA
Makowiec bez mąki
REKLAMA
Składniki
porcje
16
Na korpus potrzebujemy
- 200 g Złamany mak
- 4 kawałek jajko
- 35 ml olej
- 80 g jogurt
- szczypta Sól
- 80 g cukier kryształ
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Farsz
- 200 ml bita śmietana
- 250 g Tłusty twaróg
- 1 szt cukier waniliowy
- 1⁄2 kawałek Sok pomarańczowy
- sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy żółtka z cukrem do piany, dodajemy olej i jogurt i mieszamy. Do tej mieszaniny dodajemy mąkę makową i proszek do pieczenia z winnym kamieniem. W końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami z szczyptą soli. Pieczemy na 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu, już schłodzony tort kroimy i nadziewamy.
2. Krok
Śmietanę, ser i cukier ubijamy razem. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy. Nałóż 2/3 kremu na ciasto i ułóż wiśnie. Przykryj drugą warstwą ciasta i na wierzch nałóż 1/3 kremu. Dodaj wiśnie, płatki migdałowe i miętę.