REKLAMA
Źródło: George Dolgikh from Canva
Makaron z serem i kukurydzą
To proste i smaczne danie jest świetne na szybki obiad czy kolację. Połączenie twardego sera i słodkiej kukurydzy sprawia, że to danie jest prawdziwym kulinarnym przeżyciem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g makaron
- 150 g ser twardy
- 200 g Konserwacja kukurydzy
- 2 goździki czosnek
- 1⁄2 l krem do gotowania
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 szt Sól, czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Ugotujemy makaron w słonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. Krok
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek, który smażymy do złotego koloru.
3. Krok
Dodajemy kukurydzę do patelni i smażymy ją razem z czosnkiem przez 2 minuty.
4. Krok
Dodajemy śmietanę do gotowania, starty ser, sól i pieprz. Gotujemy na średnim ogniu, aż ser się nie rozpuści i sos nie zgęstnieje.
5. Krok
Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie makarony były pokryte sosem.
6. Krok
Podajemy od razu, posypane startym serem.