REKLAMA

Źródło: Fuzullhanum from Getty Images

Makaron z boczniakami

Wegańskie, lekkie danie obiadowe, które możesz przyrządzić w niecałe 30 minut. Smak boczniaków idealnie komponuje się z makaronem, czosnkiem i sosem sojowym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Makaron

  • 500 g Makaron spaghetti Dodano do

Boczniaki

  • 500 g świeże boczniaki Dodano do
  • 4 zęby czosnek Dodano do
  • 2 łyżki olej Dodano do
  • 2 łyżki sos sojowy Dodano do

Pozostałe składniki

  • 1 szkło posiekanej natki pietruszki Dodano do
  • 1 szczypta sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Krok

Boczniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i posiekaj.

3. Krok

Na średnim ogniu rozgrzewaj na patelni olej. Dodaj czosnek i smaż go przez około 2 minuty.

4. Krok

Dodaj boczniaki, przykryj patelnię i smaż do momentu, aż grzyby zaczną puszczą sok (około 15 minut). Podczas smażenia mieszaj kilka razy.

5. Krok

Dodaj do grzybów sos sojowy, przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez około 2 minut.

6. Krok

Dodaj ugotowany makaron do patelni i mieszaj, aby sos dobrze pokrył makaron.

7. Krok

Podawaj makaron z boczniakami posypany natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy