Źródło: Fuzullhanum from Getty Images
Makaron z boczniakami
Wegańskie, lekkie danie obiadowe, które możesz przyrządzić w niecałe 30 minut. Smak boczniaków idealnie komponuje się z makaronem, czosnkiem i sosem sojowym.
Składniki
Makaron
- 500 g Makaron spaghetti
Boczniaki
- 500 g świeże boczniaki
- 4 zęby czosnek
- 2 łyżki olej
- 2 łyżki sos sojowy
Pozostałe składniki
- 1 szkło posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Boczniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i posiekaj.
Na średnim ogniu rozgrzewaj na patelni olej. Dodaj czosnek i smaż go przez około 2 minuty.
Dodaj boczniaki, przykryj patelnię i smaż do momentu, aż grzyby zaczną puszczą sok (około 15 minut). Podczas smażenia mieszaj kilka razy.
Dodaj do grzybów sos sojowy, przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez około 2 minut.
Dodaj ugotowany makaron do patelni i mieszaj, aby sos dobrze pokrył makaron.
Podawaj makaron z boczniakami posypany natką pietruszki.