REKLAMA
Źródło: olia danilevich from Pexels
Lukier do dekoracji pierniczków
Czym byłyby Święta Bożego Narodzenia bez udekorowanych domków z piernika. Ten lukier jest jednym z tych, których używam najczęściej. Jest subtelnie słodki i pięknie twardnieje, dzięki czemu pierniki mogą naprawdę błyszczeć na choince lub na talerzu gości.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 2 kawałek Białka jaj
- 400 g Cukier puder
- 1 Łyżka Sok z cytryny
- Barwniki spożywcze do dekoracji (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Ubij białka w misce i zacznij ubijać je na sztywną pianę. Bądź przy tym ostrożny, ważne jest, aby śnieg był naprawdę twardy. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładki lukier.
2. Krok
Na koniec wlej sok z cytryny, który nada polewie lekko kwaśny smak. 3. 3) Lukier można udekorować barwnikiem spożywczym, ale jeśli wolisz klasyczną biel, możesz pominąć ten krok.