REKLAMA

Źródło: olia danilevich from Pexels

Lukier do dekoracji pierniczków

Czym byłyby Święta Bożego Narodzenia bez udekorowanych domków z piernika. Ten lukier jest jednym z tych, których używam najczęściej. Jest subtelnie słodki i pięknie twardnieje, dzięki czemu pierniki mogą naprawdę błyszczeć na choince lub na talerzu gości.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 2 kawałek Białka jaj Dodano do
  • 400 g Cukier puder Dodano do
  • 1 Łyżka Sok z cytryny Dodano do
  • Barwniki spożywcze do dekoracji (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Ubij białka w misce i zacznij ubijać je na sztywną pianę. Bądź przy tym ostrożny, ważne jest, aby śnieg był naprawdę twardy. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładki lukier.

2. Krok

Na koniec wlej sok z cytryny, który nada polewie lekko kwaśny smak. 3. 3) Lukier można udekorować barwnikiem spożywczym, ale jeśli wolisz klasyczną biel, możesz pominąć ten krok.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy