REKLAMA

Źródło: Pixabay

Łosoś w folii z piekarnika

Łosoś w folii to łatwy i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i smacznego dania. Włożony do folii łosoś zachowuje wszystkie soki, co sprawia, że jest niezwykle soczysty. Dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się wspaniałym, aromatycznym daniem na obiad, które zadowoli każdego miłośnika ryb.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 filety z łososia Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 cytryna przekrojona na plasterki Dodano do
  • 4 gałązki świeżego koperku Dodano do
  • folia aluminiowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Nagrzewamy piekarnik do 190°C.

2. Krok

Każdy filet łososia dokładnie solimy i pieprzymy, a następnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy posiekanym czosnkiem. Na każdy filet wykładamy plasterki cytryny i koperku.

3. Krok

Każdy filet owijamy w folię aluminiową tak, aby tworzyła szczelną \torbę\ Uważamy, aby folia była dobrze zamknięta, żeby soki z łososia nie wyciekały podczas pieczenia.

4. Krok

Foliowe torebki z łososiem układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości filetów.

5. Krok

Po upieczeniu ostrożnie otwieramy folię (uwaga na gorący par!). Podajemy łososia na talerze, skrapiamy sokiem, który powstał podczas pieczenia i podajemy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy