Łosoś pieczony w piekarniku
Upiecz soczystego łososia w piekarniku. Upieczony w 18 minut.
Składniki
- 4 filety łosoś
- 2 łyżki mielona czerwona papryka
- 1 łyżka stołowa czosnek w proszku
- 1 łyżka stołowa cukier brązowy
- 2 łyżki pieprz czarny mielony
- 1 Cytryna w plasterkach
- 1 Szparagi
- 2 łyżki suszone oregano
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj ziemniaki, przekrój na pół i gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Po ugotowaniu posypać solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i oregano. Na koniec dodaj odrobinę oliwy z oliwek do miski i wymieszaj wszystko razem.
Źródło: Youtube
W międzyczasie przygotować sos do łososia. W misce wymieszać oliwę z oliwek, paprykę, sól i sok z cytryny.
Źródło: Youtube
Polać plastry łososia przygotowanym dressingiem.
Źródło: Youtube
Skrop szparagi oliwą z oliwek, pieprzem, czosnkiem w proszku i solą. Dobrze wymieszać dłońmi.
Źródło: Youtube
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż plastry łososia na środku, a ziemniaki i szparagi po bokach. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Ułóż plasterki cytryny na wierzchu łososia i piecz przez 18 minut.
Źródło: Youtube