REKLAMA

Źródło: LOVE_LIFE from Getty Images

Łosoś na wigilię

Łosoś na wigilię - to jest jedno z moich ulubionych dań na wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg filetu z łososia Dodano do
  • 3 ks Sok z limonek Dodano do
  • 400 ml mleka kokosowego Dodano do
  • 4 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 2 ks Chili Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Do dużej miski dodajemy sok z limonek, mleko kokosowe, sos sojowy, pokrojony czosnek i chili – wszystko dobrze mieszamy. Jeśli preferujesz bardziej pikantne smaki, możesz dodać więcej chili.

2. Krok

Filet z łososia kroimy na porcje, solimy i pieprzymy. Umieszczamy go w naszym sosie i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przeszły. Z mojego doświadczenia wynika, że im dłużej łosoś się marynuje, tym lepszy smak potem ma.

3. Krok

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

4. Krok

Łososia wraz z sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. Taki czas gwarantuje, że ryba będzie doskonale ugotowana, ale jednocześnie nie wysuszona.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy