REKLAMA

Źródło: LOVE_LIFE from Getty Images

Łosoś na wigilię

Łosoś na wigilię - to jest jedno z moich ulubionych dań na wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg filetu z łososia Dodano do
  • 3 ks Sok z limonek Dodano do
  • 400 ml mleka kokosowego Dodano do
  • 4 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 2 ks Chili Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Do dużej miski dodajemy sok z limonek, mleko kokosowe, sos sojowy, pokrojony czosnek i chili – wszystko dobrze mieszamy. Jeśli preferujesz bardziej pikantne smaki, możesz dodać więcej chili.

2. Krok

Filet z łososia kroimy na porcje, solimy i pieprzymy. Umieszczamy go w naszym sosie i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przeszły. Z mojego doświadczenia wynika, że im dłużej łosoś się marynuje, tym lepszy smak potem ma.

3. Krok

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

4. Krok

Łososia wraz z sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. Taki czas gwarantuje, że ryba będzie doskonale ugotowana, ale jednocześnie nie wysuszona.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy