Źródło: LOVE_LIFE from Getty Images
Łosoś na wigilię
Łosoś na wigilię - to jest jedno z moich ulubionych dań na wigilijnym stole.
Składniki
- 1 kg filetu z łososia
- 3 ks Sok z limonek
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 zęby czosnku
- 2 ks Chili
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Do dużej miski dodajemy sok z limonek, mleko kokosowe, sos sojowy, pokrojony czosnek i chili – wszystko dobrze mieszamy. Jeśli preferujesz bardziej pikantne smaki, możesz dodać więcej chili.
Filet z łososia kroimy na porcje, solimy i pieprzymy. Umieszczamy go w naszym sosie i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przeszły. Z mojego doświadczenia wynika, że im dłużej łosoś się marynuje, tym lepszy smak potem ma.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Łososia wraz z sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. Taki czas gwarantuje, że ryba będzie doskonale ugotowana, ale jednocześnie nie wysuszona.