Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Łopatka wieprzowa w pysznym sosie
Moje doświadczenie z tym przepisem pochodzi z moich wieczornych kolacjach z rodziną, gdzie łopatka wieprzowa w pysznym sosie była naszą ulubioną potrawą. Przez lata udoskonaliłem ten przepis i jestem pewien, że końcowy smak sprawi, że będzie to jedno z Twoich ulubionych dań!
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 Łyżka musztardy
- 1 Łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- 1 ks cebula
- 2 zęby czosnku
- 1 szkło czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 2 Okulary bulionu wołowego
- liść laurowy
- Tymianek
- Majeranek
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Łopatkę natrzyj solą, pieprzem, musztardą i miodem. Najlepiej to zrobić rękami, aby składniki dobrze wniknęły w mięso. Powinno to odpoczywać przez około 30 minut - podczas tego czasu aromat musztardy i miodu doskonale przeniknie mięso.
W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut, aż cebula stanie się szklista.
Do cebuli i czosnku dodaj łopatkę i obsmaż ją z każdej strony na złoty kolor.
Dodaj mąkę do patelni i dobrze wymieszaj, aby pokryła mięso i warzywa. Dodaj wino, bulion i zioła.
Przenieś całość do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso sosem, aby nie wyschło.
Po uplywie czasu wyjmij mięso z piekarnika, a sos przecedź i podgrzewaj, dopóki nie zgęstnieje.