Źródło: Pixabay: RitaE
Lody waniliowe
Kremowe domowe lody waniliowe z prawdziwą wanilią. Idealne na letnie popołudnie.
Składniki
- 2 Okulary śmietanki 30%
- 1 szkło Mleka
- 3 Sztuka żółtka
- 100 g cukru
- 1 sztuka laska wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym garnku podgrzewaj śmietankę, mleko i pokrojoną laskę wanilii. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy składniki się połączą, wyłącz płytę i odstaw garnek na bok.
W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Powoli wlewaj do żółtek ciepłą mieszaninę mleka, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, przelej całość z powrotem do garnka.
Podgrzewaj całość na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie pozwól mu wrzeć!
Przecedź sos przez sitko do miski, a następnie odstaw do ostygnięcia. Gdy sos ostygnie, wstaw go do lodówki na co najmniej 2 godziny, czy do czasu aż całkowicie wystygnie.
Przelej zimny sos do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli nie masz maszyny do lodów, wstaw sos do zamrażarki i co godzinę energicznie mieszaj, aż lody uzyskają odpowiednią konsystencję.
Przenieś lody do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.