REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Lody waniliowe

Kremowe domowe lody waniliowe z prawdziwą wanilią. Idealne na letnie popołudnie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Okulary śmietanki 30% Dodano do
  • 1 szkło Mleka Dodano do
  • 3 Sztuka żółtka Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 1 sztuka laska wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużym garnku podgrzewaj śmietankę, mleko i pokrojoną laskę wanilii. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy składniki się połączą, wyłącz płytę i odstaw garnek na bok.

2. Krok

W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.

3. Krok

Powoli wlewaj do żółtek ciepłą mieszaninę mleka, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, przelej całość z powrotem do garnka.

4. Krok

Podgrzewaj całość na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie pozwól mu wrzeć!

5. Krok

Przecedź sos przez sitko do miski, a następnie odstaw do ostygnięcia. Gdy sos ostygnie, wstaw go do lodówki na co najmniej 2 godziny, czy do czasu aż całkowicie wystygnie.

6. Krok

Przelej zimny sos do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli nie masz maszyny do lodów, wstaw sos do zamrażarki i co godzinę energicznie mieszaj, aż lody uzyskają odpowiednią konsystencję.

7. Krok

Przenieś lody do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy