REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Lody waniliowe

Kremowe domowe lody waniliowe z prawdziwą wanilią. Idealne na letnie popołudnie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Okulary śmietanki 30% Dodano do
  • 1 szkło Mleka Dodano do
  • 3 Sztuka żółtka Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 1 sztuka laska wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużym garnku podgrzewaj śmietankę, mleko i pokrojoną laskę wanilii. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy składniki się połączą, wyłącz płytę i odstaw garnek na bok.

2. Krok

W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.

3. Krok

Powoli wlewaj do żółtek ciepłą mieszaninę mleka, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, przelej całość z powrotem do garnka.

4. Krok

Podgrzewaj całość na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie pozwól mu wrzeć!

5. Krok

Przecedź sos przez sitko do miski, a następnie odstaw do ostygnięcia. Gdy sos ostygnie, wstaw go do lodówki na co najmniej 2 godziny, czy do czasu aż całkowicie wystygnie.

6. Krok

Przelej zimny sos do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli nie masz maszyny do lodów, wstaw sos do zamrażarki i co godzinę energicznie mieszaj, aż lody uzyskają odpowiednią konsystencję.

7. Krok

Przenieś lody do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy