Źródło: Freepik
Lizaki z ciasta czyli cake pops
Lizaki z ciasta to wspaniała słodka przekąska, która sprawi radość każdemu, niezależnie od wieku. Są one bardzo proste w przygotowaniu i mogą być ozdobione według własnego gustu. Idealne do zabawy dla dzieci i do podania na przyjęciach urodzinowych.
Składniki
- 1 szkło cukru
- 1 Łyżka masla
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Barwniki spożywcze (opcjonalnie)
- Drewniane patyczki do lizaków
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj blachę lub tacę, którą wyłożysz papierem do pieczenia. Przygotuj również drewniane patyczki do lizaków, ustawiając je w odpowiednich odstępach na papierze do pieczenia.
W rondlu połącz cukier, wodę i syrop kukurydziany. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz). Mieszaj, aż masło się rozpuści i składniki dokładnie się połączą.
Jeśli chcesz, teraz jest odpowiedni moment, aby dodać barwniki spożywcze do mieszanki, aby nadać lizakom kolor. Dodaj kilka kropel wybranego barwnika i dokładnie wymieszaj.
Kontynuuj gotowanie mieszanki, mieszając od czasu do czasu, aż temperatura osiągnie około 150°C. Możesz użyć termometru do cukiernictwa, aby sprawdzić temperaturę. Jeśli nie masz termometru, możesz sprawdzić gotowość, kroplą mieszanki zanurzoną w zimnej wodzie - powinna utworzyć twarde kulki.
Gdy mieszanina osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij rondel z ognia.
Szybko nalewaj mieszaninę na papier do pieczenia wokół drewnianych patyczków, aby tworzyć okręgi lizaków. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca między nimi, aby się rozprzestrzeniały.
Poczekaj, aż lizaki się stwardnieją i ostygną. Może to zająć około 15-20 minut.
Gdy lizaki są zupełnie stwardniałe, ostrożnie odklej je od papieru do pieczenia.
Twoje lizaki z ciasta są gotowe do podania! Możesz je podać od razu lub zapakować w celofanowe torebki, aby zachować ich świeżość.