REKLAMA

Źródło: Nataliia Sirobaba from Getty Images

Likier kokosowy

Przygotowywałem ten wspaniały likier niezliczoną ilość razy na spotkania rodzinne, imprezy z przyjaciółmi lub po prostu dla zabawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 l Koniak lub wódka Dodano do
  • 200 g Kryształ cukru Dodano do
  • 1 l Mleko krowie Dodano do
  • 200 ml Mleko kokosowe Dodano do
  • 1 kawałek strąk wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Upewnij się wcześniej, że masz czystą i suchą szklaną torbę o pojemności 1 litra.

2. Krok

Do jednego litra koniaku lub wódki dodajemy 200 g cukru kryształu i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie ma potrzeby używania drogiego alkoholu, nawet taka zwykła wódka nada likierowi kokosowemu doskonały smak.

3. Krok

Wlać 1 litr mleka i 200 ml mleka kokosowego.

4. Krok

Rozłup laskę wanilii i wyskrob nasiona. Dodaj nasiona i strąk do likieru. Laska wanilii nada likierowi subtelny waniliowy smak.

5. Krok

Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Mieszać od czasu do czasu podczas dojrzewania. Dwa tygodnie to optymalny czas dojrzewania, aby smaki mogły się w pełni rozwinąć i połączyć z innymi składnikami.

6. Krok

Po dojrzewaniu przecedzić przez szmatkę i przelać do czystych butelek. I nic nie stoi na przeszkodzie, aby Twój likier kokosowy lśnił.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy