Źródło: Nataliia Sirobaba from Getty Images
Likier kokosowy
Przygotowywałem ten wspaniały likier niezliczoną ilość razy na spotkania rodzinne, imprezy z przyjaciółmi lub po prostu dla zabawy.
Składniki
- 1 l Koniak lub wódka
- 200 g Kryształ cukru
- 1 l Mleko krowie
- 200 ml Mleko kokosowe
- 1 kawałek strąk wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
Upewnij się wcześniej, że masz czystą i suchą szklaną torbę o pojemności 1 litra.
Do jednego litra koniaku lub wódki dodajemy 200 g cukru kryształu i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie ma potrzeby używania drogiego alkoholu, nawet taka zwykła wódka nada likierowi kokosowemu doskonały smak.
Wlać 1 litr mleka i 200 ml mleka kokosowego.
Rozłup laskę wanilii i wyskrob nasiona. Dodaj nasiona i strąk do likieru. Laska wanilii nada likierowi subtelny waniliowy smak.
Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Mieszać od czasu do czasu podczas dojrzewania. Dwa tygodnie to optymalny czas dojrzewania, aby smaki mogły się w pełni rozwinąć i połączyć z innymi składnikami.
Po dojrzewaniu przecedzić przez szmatkę i przelać do czystych butelek. I nic nie stoi na przeszkodzie, aby Twój likier kokosowy lśnił.