REKLAMA

Źródło: Nataliia Sirobaba from Getty Images

Likier kokosowy

Przygotowywałem ten wspaniały likier niezliczoną ilość razy na spotkania rodzinne, imprezy z przyjaciółmi lub po prostu dla zabawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 l Koniak lub wódka Dodano do
  • 200 g Kryształ cukru Dodano do
  • 1 l Mleko krowie Dodano do
  • 200 ml Mleko kokosowe Dodano do
  • 1 kawałek strąk wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Upewnij się wcześniej, że masz czystą i suchą szklaną torbę o pojemności 1 litra.

2. Krok

Do jednego litra koniaku lub wódki dodajemy 200 g cukru kryształu i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie ma potrzeby używania drogiego alkoholu, nawet taka zwykła wódka nada likierowi kokosowemu doskonały smak.

3. Krok

Wlać 1 litr mleka i 200 ml mleka kokosowego.

4. Krok

Rozłup laskę wanilii i wyskrob nasiona. Dodaj nasiona i strąk do likieru. Laska wanilii nada likierowi subtelny waniliowy smak.

5. Krok

Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Mieszać od czasu do czasu podczas dojrzewania. Dwa tygodnie to optymalny czas dojrzewania, aby smaki mogły się w pełni rozwinąć i połączyć z innymi składnikami.

6. Krok

Po dojrzewaniu przecedzić przez szmatkę i przelać do czystych butelek. I nic nie stoi na przeszkodzie, aby Twój likier kokosowy lśnił.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy