Źródło: Pixabay : Peggy_Marco
Likier czekoladowy
Ten likier czekoladowy jest absolutnym hitem na każdej imprezie i zawsze jest fantastyczny, gdy goście ogłaszają, że przyjdą z krótkim wyprzedzeniem. Jest dość łatwy w przygotowaniu, a jego smak jest po prostu niebiański. Robiłam go już kilka razy na różne okazje i zawsze był hitem.
Składniki
- 12 Czekolada dla dzieci
- 500 ml mleko pełne
- 200 ml Krem
- 200 ml wódka
- 1 Kawałek cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować likier czekoladowy, należy najpierw połamać czekoladę na mniejsze kawałki. Dzięki temu łatwiej rozpuści się ona w garnku i pozwoli uzyskać gładki efekt końcowy.
Umieść mleko, śmietankę i cukier waniliowy w rondelku i podgrzej. Nie musi się zagotować, wystarczy, że będzie wystarczająco gorące, aby rozpuścić czekoladę. Zalecam ciągłe mieszanie, aby upewnić się, że mieszanina się nie przypali - okazało się to niezwykle przydatne w mojej kuchni!
Gdy tylko będzie wystarczająco ciepły, dodaj kawałki czekolady i rozpuść je na małym ogniu, stale mieszając. Ważne jest, aby być cierpliwym i upewnić się, że cała czekolada jest całkowicie rozpuszczona, w przeciwnym razie likier może stać się grudkowaty.
Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie bardzo powoli wmieszać wódkę. Przed butelkowaniem poczekać, aż mieszanina będzie całkowicie zimna - zapobiegnie to odparowaniu alkoholu.
Teraz likier czekoladowy wystarczy wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Będzie tam przechowywany przez co najmniej dwa tygodnie, ale bądźmy szczerzy, prawdopodobnie nie wytrzyma tak długo!