Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=pkcZPpXvQw4&ab_channel=GotujzAni%C4%85
Leniwe pierogi
Leniwe pierogi, inaczej leniwe kluski, to bardzo proste i szybkie danie popularne w tradycyjnej kuchni polskiej, które niemalże każde dziecko uwielbia. Są świetną alternatywą dla osób, które nie mają czasu na tradycyjne pierogi, a chcą zjeść coś równie dobrze smakującego.
Składniki
- 500 g białego sera
- 2 duży jajka
- 1 szkło mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier puder
- 2 łyżki masła do polania
Najnowsze ulotki
Procedura
Ser zemleć przy pomocy maszynki do mięsa lub rozgnieść widelcem.
Do sera dodajemy jajka, sól i mąkę, następnie zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Formujemy z ciasta wałki, które kroimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy leniwe na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez 3 minuty.
Przecedzamy leniwe i przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy do zrumienienia.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub skropione sosem owocowym.