REKLAMA

Źródło: Pixabay: gate74

Lencsefasírt

A lencsefasírt egy nagyszerű és egészséges alternatíva a hagyományos húsfasírt számára. Ideális választás a vegetáriánusok és a húsmentes étrendet követők számára. Finom és ízletes étel, ami nagyon egyszerű elkészíteni. Tökéletes köretként a húsmentes napokon, vagy akár főételként is fogyasztható.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Zielona soczewica Dodano do
  • 1 db Mała cebula Dodano do
  • 2 gerezd czosnek Dodano do
  • 1 db jajko Dodano do
  • 50 g bułka tarta Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka Majeranek Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do
  • 12 łyżeczka Mielony pieprz Dodano do
  • 2 łyżka stołowa olej Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przemyć zieloną soczewicę i odłożyć na bok.

2. Krok

Pokrój cebulę i czosnek na drobno.

3. Krok

Wrzuć soczewicę do garnka i zalać tyle wody, aby była całkowicie przykryta. Gotować przez 20-30 minut, lub do czasu aż soczewica zmięknie.

4. Krok

Gdy soczewica jest prawie gotowa, dodaj cebulę i czosnek, a następnie gotuj przez kolejne kilka minut.

5. Krok

Przecedź soczewicę, ale nie wylewaj bulionu, tylko odłóż go na bok.

6. Krok

Odsączoną soczewicę umieśćmy w misce i dodajmy do niej jajko, bułkę tartą, paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszajmy.

7. Krok

Uformuj z masy klopsiki, a następnie smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.

8. Krok

Podajemy falafel z soczewicy ze świeżą sałatą, warzywami lub naszym ulubionym dodatkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy