Lemon Drizzle
Ciasto cytrynowe z cytrynową polewą, wykonane w jednej misce.
Składniki
- 230 g masło
- Zmiękczona
- 230 g cukier puder
- 280 g mąka samozbrylająca
- 1 Sztuka proszek do pieczenia
- 4 Łyżka mleko
- 4 Sztuka Rozmiar jaj L
- 2 Drobno starta skórka z cytryny
- Glazura cytrynowa
- 180 g cukier kryształ
- 2 Sok z cytryn
Najnowsze ulotki
Procedura
Natłuścić formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 x 5,5 cm, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia, wciskając go starannie w rogi formy. Rozgrzać piekarnik do 160°C
Odmierzyć wszystkie składniki do dużej miski i ubijać przez około 2 minuty, aż do uzyskania dobrej mieszanki, najlepiej użyć do tego miksera elektrycznego, ale oczywiście można też ubijać ręcznie. Przełóż masę do przygotowanej formy. Delikatnie spłaszcz wierzch.
Piec w środku rozgrzanego piekarnika przez około 35 - 40 minut, lub do momentu, gdy forma odskoczy i zacznie odrywać się od boków formy po delikatnym naciśnięciu palcem w środku.
Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez kilka minut. Ostrożnie usuń papier i umieść ciasto na drucianym stojaku umieszczonym nad tacą (aby złapać wszelkie krople lukru).
Aby przygotować glazurę cytrynową, wymieszaj sok z cytryny i cukier puder w małej misce, aby uzyskać rzadką konsystencję. Rozprowadź tę mieszankę równomiernie na cieście, gdy jest jeszcze ciepłe. Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty.