REKLAMA

Lemon Drizzle

Ciasto cytrynowe z cytrynową polewą, wykonane w jednej misce.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 230 g masło Dodano do
  • Zmiękczona Dodano do
  • 230 g cukier puder Dodano do
  • 280 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 Sztuka proszek do pieczenia Dodano do
  • 4 Łyżka mleko Dodano do
  • 4 Sztuka Rozmiar jaj L Dodano do
  • 2 Drobno starta skórka z cytryny Dodano do
  • Glazura cytrynowa Dodano do
  • 180 g cukier kryształ Dodano do
  • 2 Sok z cytryn Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Natłuścić formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 x 5,5 cm, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia, wciskając go starannie w rogi formy. Rozgrzać piekarnik do 160°C

2. Krok

Odmierzyć wszystkie składniki do dużej miski i ubijać przez około 2 minuty, aż do uzyskania dobrej mieszanki, najlepiej użyć do tego miksera elektrycznego, ale oczywiście można też ubijać ręcznie. Przełóż masę do przygotowanej formy. Delikatnie spłaszcz wierzch.

3. Krok

Piec w środku rozgrzanego piekarnika przez około 35 - 40 minut, lub do momentu, gdy forma odskoczy i zacznie odrywać się od boków formy po delikatnym naciśnięciu palcem w środku.

4. Krok

Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez kilka minut. Ostrożnie usuń papier i umieść ciasto na drucianym stojaku umieszczonym nad tacą (aby złapać wszelkie krople lukru).

5. Krok

Aby przygotować glazurę cytrynową, wymieszaj sok z cytryny i cukier puder w małej misce, aby uzyskać rzadką konsystencję. Rozprowadź tę mieszankę równomiernie na cieście, gdy jest jeszcze ciepłe. Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy