REKLAMA

Źródło: Pixabay

Lekkie i puszyste Brioche

Brioche to lekkie i puszyste francuskie ciasto drożdżowe, które smakuje wyjątkowo dobrze z dżemem lub czekoladą. Jest to przepis podstawowy, który zaskakuje swoją prostotą i świetnym efektem końcowym. Idealny na leniwe weekendy.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżeczki drożdży instant Dodano do
  • 70 g drobnego cukru Dodano do
  • 180 g mléka Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 250 g miękkiego masła Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W dużej misce połącz mąkę z drożdżami, cukrem i solą.

2. Krok

Dodaj mleko i jajka, a następnie wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.

3. Krok

Dodawaj masło (pokrojone na małe kawałki) stopniowo, dobrze wyrabiając każdą porcję zanim dodasz kolejną.

4. Krok

Zmień końcówkę miksera na hak do wyrabiania ciasta i kontynuuj mieszanie, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne i błyszczące, co może zająć około 10 minut.

5. Krok

Przykryj miskę czystą, wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny lub do momentu podwojenia wielkości.

6. Krok

Podziel ciasto na 12 porcji, uformuj z nich kulki, a następnie umieść na blasze do pieczenia.

7. Krok

Zostaw ciasto na kolejne 30 minut do wyrośnięcia, podczas których powinno jeszcze trochę urosnąć.

8. Krok

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz brioche przez 25-30 minut, aż stanie się złotobrunatne.

9. Krok

Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy