REKLAMA

Źródło: pixelshot from Canva

Lasagne ze szpinakiem

Lasagna ze szpinakiem to mój ulubiony wegetariański przepis, który pokochałam przez lata eksperymentując z różnymi wariacjami tego popularnego włoskiego dania.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 9 Liście lasagne Dodano do
  • 2 kubki Ricotta Dodano do
  • 1 kubek Tarty ser mozzarella Dodano do
  • 12 garnek Tarty parmezan Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 12 łyżki Sole Dodano do
  • 14 łyżki papryka Dodano do
  • 2 kubki Sosy beszamelowe Dodano do
  • 300 g Mrożony (lub świeży) szpinak Dodano do
  • 1 szt Starty czosnek Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni i przygotowania formy do pieczenia. W międzyczasie ugotuj wstępnie płaty lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Krok

Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i pozwól mu zwiędnąć, a woda z niego odparuje.

3. Krok

W dużej misce wymieszać ricottę, połowę mozzarelli, parmezan, jajka, sól i pieprz.

4. Krok

Ułożyć warstwę ugotowanych płatów lasagne w przygotowanym naczyniu do pieczenia i nałożyć połowę mieszanki serów. Dodać połowę przygotowanego szpinaku.

5. Krok

Kontynuuj z kolejną warstwą płatów lasagne, pozostałą mieszanką sera i pozostałym szpinakiem.

6. Krok

Na koniec przykryj pozostałymi płatami lasagne, polej wszystko sosem beszamelowym i posyp pozostałą mozzarellą.

7. Krok

Piec przez około 30 minut, aż ser się roztopi i zacznie nabierać złotego koloru. Poczekaj cierpliwie przez kolejne 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy