Źródło: pixelshot from Canva
Lasagne ze szpinakiem
Lasagna ze szpinakiem to mój ulubiony wegetariański przepis, który pokochałam przez lata eksperymentując z różnymi wariacjami tego popularnego włoskiego dania.
Składniki
- 9 Liście lasagne
- 2 kubki Ricotta
- 1 kubek Tarty ser mozzarella
- 1⁄2 garnek Tarty parmezan
- 2 szt jajka
- 1⁄2 łyżki Sole
- 1⁄4 łyżki papryka
- 2 kubki Sosy beszamelowe
- 300 g Mrożony (lub świeży) szpinak
- 1 szt Starty czosnek
- 1 szt The Onion
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni i przygotowania formy do pieczenia. W międzyczasie ugotuj wstępnie płaty lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i pozwól mu zwiędnąć, a woda z niego odparuje.
W dużej misce wymieszać ricottę, połowę mozzarelli, parmezan, jajka, sól i pieprz.
Ułożyć warstwę ugotowanych płatów lasagne w przygotowanym naczyniu do pieczenia i nałożyć połowę mieszanki serów. Dodać połowę przygotowanego szpinaku.
Kontynuuj z kolejną warstwą płatów lasagne, pozostałą mieszanką sera i pozostałym szpinakiem.
Na koniec przykryj pozostałymi płatami lasagne, polej wszystko sosem beszamelowym i posyp pozostałą mozzarellą.
Piec przez około 30 minut, aż ser się roztopi i zacznie nabierać złotego koloru. Poczekaj cierpliwie przez kolejne 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.