REKLAMA
Źródło: Pexels
Langosz
Specjalność kuchni węgierskiej
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1⁄2 łyżeczki cukier kryształ
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
W misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól.
2. Krok
Dodać mleko i jajko, i wymieszać składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Krok
Ciasto odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
4. Krok
Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek.
5. Krok
Placki smażyć na głębokim tłuszczu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
6. Krok
Langosze odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.