REKLAMA

Źródło: Pexels

Langosz

Specjalność kuchni węgierskiej

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suszonych drożdży Dodano do
  • 12 łyżeczki cukier kryształ Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 250 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Krok

Dodać mleko i jajko, i wymieszać składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Krok

Ciasto odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

4. Krok

Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek.

5. Krok

Placki smażyć na głębokim tłuszczu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

6. Krok

Langosze odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy