REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kurczak z rożna

Kurczak z rożna to klasyczne danie, które zawsze sprawdza się podczas sezonu grilla. Smażony na rożnie kurczak jest jednym z najbardziej aromatycznych i soczystych dań, które możemy przyrządzić na świeżym powietrzu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 średni kurczak Dodano do
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu Dodano do
  • szczypta papryki słodkiej Dodano do
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Kurczaka oczyść z resztek piór i opłucz pod zimną wodą, następnie osusz.

2. Krok

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól, pieprz i paprykę.

3. Krok

Jeżeli posiadasz, użyj strzykawki do mięs, aby wstrzyknąć marynatę w różne miejsca kurczaka. Jeżeli nie, posmaruj kurczaka marynatą z zewnątrz i od wewnątrz.

4. Krok

Połóż kawałki rozmarynu wewnątrz kurczaka.

5. Krok

Przygotuj rożen i w miarę możliwości umieść na nim kurczaka.

6. Krok

Griluj kurczaka na rożnie przez około 1 godzinę i 30 minut, lub do momentu, gdy mięso będzie dobrze upieczone i będzie miało złoty kolor. Pamiętaj, aby obracać kurczaka co jakiś czas, aby równomiernie się upiekł.

7. Krok

Twoje danie jest gotowe, smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy