Źródło: Pixabay
Kurczak z rożna
Kurczak z rożna to klasyczne danie, które zawsze sprawdza się podczas sezonu grilla. Smażony na rożnie kurczak jest jednym z najbardziej aromatycznych i soczystych dań, które możemy przyrządzić na świeżym powietrzu.
Składniki
- 1 średni kurczak
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Najnowsze ulotki
Procedura
Kurczaka oczyść z resztek piór i opłucz pod zimną wodą, następnie osusz.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól, pieprz i paprykę.
Jeżeli posiadasz, użyj strzykawki do mięs, aby wstrzyknąć marynatę w różne miejsca kurczaka. Jeżeli nie, posmaruj kurczaka marynatą z zewnątrz i od wewnątrz.
Połóż kawałki rozmarynu wewnątrz kurczaka.
Przygotuj rożen i w miarę możliwości umieść na nim kurczaka.
Griluj kurczaka na rożnie przez około 1 godzinę i 30 minut, lub do momentu, gdy mięso będzie dobrze upieczone i będzie miało złoty kolor. Pamiętaj, aby obracać kurczaka co jakiś czas, aby równomiernie się upiekł.
Twoje danie jest gotowe, smacznego!