REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xpYbkZoUHA-uqNOjPKam/a6a45d03f934da738980ab87a70081.jpeg)
Kurczak z kapustą
Przepis na pyszne pieczone udka z kurczaka podawane z duszoną kapustą głowiastą.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kurze uda
- 4 Kawałki Kurczak uda
- 2 łyżki olej
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
Kapusta głowiasta
- 1 kawałek Kapusta głowiasta
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 Łyżka oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Umyj udko kurczaka, osusz je i natrzyj wszystkich stron. Następnie przełóż je do brytfanny i pokrop olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut, aż udko będzie ładnie złote a mięso miękkie.
2. Krok
Podczas pieczenia udka z kurczaka, przygotuj kapustę pekińską. Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście i pokrój na cienkie paski.
3. Krok
Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną kapustę, sól i pieprz. Dus kapustę na średnim ogniu 20-30 minut, aż zmięknie, lub dłużej, jeśli nie jest gotowa według twojego smaku.
4. Krok
Podawaj uda z kurczaka wraz z kapustą głowiastą. Smacznego!