REKLAMA
Źródło: Pexels
Kurczak w sosie curry
Rozgrzewające i przepyszne danie pochodzące z Indii. Najczęściej podawane z ryżem lub chlebkiem naan.
REKLAMA
Przepis można znaleźć w tym artykule
Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje
Składniki
porcje
4
- 4 kurczaki piersi
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- posiekane
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1⁄2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni.
2. Krok
Usunąć kurczaka z garnka i pozostawić na bok.
3. Krok
W tym samym garnku dodać cebulę, czosnek, kolendrę i smażyć przez kilka minut, aż cebula się zmiękczy.
4. Krok
Dodać curry pastę i mieszać przez minutę.
5. Krok
Dodać mąkę kukurydzianą i mieszać, aby połączyć składniki.
6. Krok
Wlać mleko kokosowe, bulion warzywny i sos sojowy. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień.
7. Krok
Dodać kurczaka z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
8. Krok
Doprawić solą i pieprzem do smaku.