Źródło: VankaD from Getty Images
Kurczak w miodzie
Kurczak w miodzie to świetne danie, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe.
Składniki
Strona główna
- 1 kawałek kurczak
- 2 Łyżki Miód
- 2 Łyżki sos sojowy
- 1 Łyżka pieprz czarny mielony
- 1 Łyżka sól
Zioła i przyprawy
- 2 Łyżki Czosnek, posiekany
- 1 Łyżki Rozmaryn, posiekany
- 1 Łyżki Tymianek, posiekany
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Dokładnie umyj i osusz kurczaka. Połącz miód, sos sojowy, zmielony czarny pieprz i sól, a następnie nałóż mieszankę na kurczaka.
Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i posyp posiekanym czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Piecz kurczaka w piekarniku przez około godzinę lub do uzyskania złotobrązowego koloru i soczystości.
Sprawdzaj kurczaka co 15 minut i polewaj go sokiem, który uwolnił się podczas pieczenia. Zapewni to, że kurczak będzie miał piękny złocisty kolor i będzie soczysty.
Kurczak w miodzie jest gotowy, kiedy mięso jest całkowicie upieczone, a sok z kurczaka jest jasny. Pozostaw kurczaka na około 10 minut przed podaniem. Smacznego!