REKLAMA

Źródło: VankaD from Getty Images

Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie to świetne danie, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Strona główna

  • 1 kawałek kurczak Dodano do
  • 2 Łyżki Miód Dodano do
  • 2 Łyżki sos sojowy Dodano do
  • 1 Łyżka pieprz czarny mielony Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do

Zioła i przyprawy

  • 2 Łyżki Czosnek, posiekany Dodano do
  • 1 Łyżki Rozmaryn, posiekany Dodano do
  • 1 Łyżki Tymianek, posiekany Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Dokładnie umyj i osusz kurczaka. Połącz miód, sos sojowy, zmielony czarny pieprz i sól, a następnie nałóż mieszankę na kurczaka.

2. Krok

Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i posyp posiekanym czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Piecz kurczaka w piekarniku przez około godzinę lub do uzyskania złotobrązowego koloru i soczystości.

3. Krok

Sprawdzaj kurczaka co 15 minut i polewaj go sokiem, który uwolnił się podczas pieczenia. Zapewni to, że kurczak będzie miał piękny złocisty kolor i będzie soczysty.

4. Krok

Kurczak w miodzie jest gotowy, kiedy mięso jest całkowicie upieczone, a sok z kurczaka jest jasny. Pozostaw kurczaka na około 10 minut przed podaniem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy