REKLAMA

Źródło: VankaD from Getty Images

Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie to świetne danie, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Strona główna

  • 1 kawałek kurczak Dodano do
  • 2 Łyżki Miód Dodano do
  • 2 Łyżki sos sojowy Dodano do
  • 1 Łyżka pieprz czarny mielony Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do

Zioła i przyprawy

  • 2 Łyżki Czosnek, posiekany Dodano do
  • 1 Łyżki Rozmaryn, posiekany Dodano do
  • 1 Łyżki Tymianek, posiekany Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Dokładnie umyj i osusz kurczaka. Połącz miód, sos sojowy, zmielony czarny pieprz i sól, a następnie nałóż mieszankę na kurczaka.

2. Krok

Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i posyp posiekanym czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Piecz kurczaka w piekarniku przez około godzinę lub do uzyskania złotobrązowego koloru i soczystości.

3. Krok

Sprawdzaj kurczaka co 15 minut i polewaj go sokiem, który uwolnił się podczas pieczenia. Zapewni to, że kurczak będzie miał piękny złocisty kolor i będzie soczysty.

4. Krok

Kurczak w miodzie jest gotowy, kiedy mięso jest całkowicie upieczone, a sok z kurczaka jest jasny. Pozostaw kurczaka na około 10 minut przed podaniem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy