REKLAMA

Źródło: VankaD from Getty Images

Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie to świetne danie, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Strona główna

  • 1 kawałek kurczak Dodano do
  • 2 Łyżki Miód Dodano do
  • 2 Łyżki sos sojowy Dodano do
  • 1 Łyżka pieprz czarny mielony Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do

Zioła i przyprawy

  • 2 Łyżki Czosnek, posiekany Dodano do
  • 1 Łyżki Rozmaryn, posiekany Dodano do
  • 1 Łyżki Tymianek, posiekany Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Dokładnie umyj i osusz kurczaka. Połącz miód, sos sojowy, zmielony czarny pieprz i sól, a następnie nałóż mieszankę na kurczaka.

2. Krok

Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i posyp posiekanym czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Piecz kurczaka w piekarniku przez około godzinę lub do uzyskania złotobrązowego koloru i soczystości.

3. Krok

Sprawdzaj kurczaka co 15 minut i polewaj go sokiem, który uwolnił się podczas pieczenia. Zapewni to, że kurczak będzie miał piękny złocisty kolor i będzie soczysty.

4. Krok

Kurczak w miodzie jest gotowy, kiedy mięso jest całkowicie upieczone, a sok z kurczaka jest jasny. Pozostaw kurczaka na około 10 minut przed podaniem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy