Źródło: FB: DOMÁCE- FAJNOVÉ JEDLÁ
Kurczak pieczony w całości
Faszerowany kurczak przepis na ulubiony przysmak.
Składniki
Mięso
- 1 Kurczak
- sól
- 2 łyżka stołowa masło
Do farszu
- 3 rolki
- 100 g Wątróbka drobiowa
- 2 łyżka stołowa Oleje
- 200 ml Mleko
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 łyżka stołowa posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj nadzienie. Używamy starszych bułek. Najlepsze są te, które są już twarde. Kroimy je i moczymy w mleku. Jeśli mamy więcej mleka niż bułki wchłoną, wylewamy je.
Pokrój wątróbkę na małe kawałki. Dodać do bułek. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju.
Do pieczeni i bułek dodać ostudzoną cebulę. Doprawić nadzienie pieprzem i solą. Dodać roztrzepane jajka.
Wymieszaj całe nadzienie razem i dodaj posiekaną natkę pietruszki na końcu dla koloru.
Umyj całego kurczaka, osusz go i odpowiednio posól zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Napełnić go farszem. Pozostały farsz można umieścić wokół kurczaka na blasze do pieczenia.
Podczas pieczenia możemy również piec ziemniaki w tym samym czasie. Kurczaka pieczemy najpierw pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez około godzinę, a następnie bez przykrycia w temperaturze 220 stopni przez około 30 minut. Zależy to od wielkości kurczaka i naszego piekarnika.