REKLAMA

Źródło: FB: DOMÁCE- FAJNOVÉ JEDLÁ

Kurczak pieczony w całości

Faszerowany kurczak przepis na ulubiony przysmak.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Mięso

  • 1 Kurczak Dodano do
  • sól Dodano do
  • 2 łyżka stołowa masło Dodano do

Do farszu

  • 3 rolki Dodano do
  • 100 g Wątróbka drobiowa Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oleje Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 2 łyżka stołowa posiekana natka pietruszki Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotuj nadzienie. Używamy starszych bułek. Najlepsze są te, które są już twarde. Kroimy je i moczymy w mleku. Jeśli mamy więcej mleka niż bułki wchłoną, wylewamy je.

2. Krok

Pokrój wątróbkę na małe kawałki. Dodać do bułek. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju.

3. Krok

Do pieczeni i bułek dodać ostudzoną cebulę. Doprawić nadzienie pieprzem i solą. Dodać roztrzepane jajka.

4. Krok

Wymieszaj całe nadzienie razem i dodaj posiekaną natkę pietruszki na końcu dla koloru.

5. Krok

Umyj całego kurczaka, osusz go i odpowiednio posól zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Napełnić go farszem. Pozostały farsz można umieścić wokół kurczaka na blasze do pieczenia.

6. Krok

Podczas pieczenia możemy również piec ziemniaki w tym samym czasie. Kurczaka pieczemy najpierw pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez około godzinę, a następnie bez przykrycia w temperaturze 220 stopni przez około 30 minut. Zależy to od wielkości kurczaka i naszego piekarnika.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy