Źródło: Mykola Lunov from Canva
Kurczak na pomarańczach
Smaczne i soczyste uda kurczaka marynowane w soku pomarańczowym i pieczone do złota. Idealny przepis na rodzinny obiad lub kolację.
Składniki
- 4 Kawałki nóżki kurczaka
- 3 Kawałki Pomarańcze
- 2 Łyżki oliwa z oliwek
- 1 Łyżka Sól
- 1 Łyżka pieprz
- 2 Łyżki Miód
- 2 Goździki czosnek
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyj, osusz i przypraw z obu stron udka z kurczaka. Pomeranacza opłucz i pokrój na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na niej usmaż kurze udka ze wszystkich stron, aby powstała piękna skórka. Podczas smażenia dodaj do patelni ząbki czosnku.
Przetrzymane udka z kurczaka umieść w brytfannie, dodaj plasterki pomarańczy i wszystko skrop miodem i sokiem z pomarańczy.
Włóż brytfannę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę, aż uda będą ładnie złote i soczyste.
Gotowe udko kurczaka podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i posyp świeżo posiekaną pietruszką.