REKLAMA

Źródło: Mykola Lunov from Canva

Kurczak na pomarańczach

Smaczne i soczyste uda kurczaka marynowane w soku pomarańczowym i pieczone do złota. Idealny przepis na rodzinny obiad lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Kawałki nóżki kurczaka Dodano do
  • 3 Kawałki Pomarańcze Dodano do
  • 2 Łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 Łyżka Sól Dodano do
  • 1 Łyżka pieprz Dodano do
  • 2 Łyżki Miód Dodano do
  • 2 Goździki czosnek Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyj, osusz i przypraw z obu stron udka z kurczaka. Pomeranacza opłucz i pokrój na cienkie plasterki.

2. Krok

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na niej usmaż kurze udka ze wszystkich stron, aby powstała piękna skórka. Podczas smażenia dodaj do patelni ząbki czosnku.

3. Krok

Przetrzymane udka z kurczaka umieść w brytfannie, dodaj plasterki pomarańczy i wszystko skrop miodem i sokiem z pomarańczy.

4. Krok

Włóż brytfannę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę, aż uda będą ładnie złote i soczyste.

5. Krok

Gotowe udko kurczaka podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i posyp świeżo posiekaną pietruszką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Deser

1518 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Makaron

238 przepisy