Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Krupnik tradycyjny
Krupnik tradycyjny to zupa, którą mój dziadek robił co najmniej raz w tygodniu. Dowiedz się, jak zrobić krupnik według starej, polskiej receptury!
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 sztuka marchewki
- 1 sztuka pietruszki
- 1 sztuka selera
- 1 sztuka pora
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 Sztuka cebuli
- 4 Sztuka ziemniaków
- 2 łyżki masla
- 2 listy laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od umycia i osuszenia mięsa, następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Polecam użyć mięsa z łopatki, ponieważ jest najbardziej soczyste.
Wrzuć mięso do dużego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, a następnie zalej wszystko około 2,5 litra wody. Ustaw na małym ogniu i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Cebulę, selera, marchewkę, pietruszkę oraz pora umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Teraz przyszedł czas na przygotowanie kaszy. Kaszę jęczmienną opłucz kilka razy pod zimną wodą, a następnie dodaj do garnka z bulionem.
Gdy mięso i kasza będą prawie gotowe, dodaj do garnka pokrojone warzywa oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj na nie obraną i pokrojoną na drobno cebulę. Podsmażaj na małym ogniu, aż stanie się złocista. Następnie dodaj do zupy.
Gotuj krupnik jeszcze około 20 minut na małym ogniu, aż warzywa oraz kasza będą miękkie. W międzyczasie zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na koniec, po zwolnieniu ognia, odstaw zupę na 15 minut pod przykryciem, aby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego!