REKLAMA

Źródło: vikif from Getty Images

Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami, które dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 4 kawałek duże jabłka Dodano do
  • 200 g Gładka mąka Dodano do
  • 150 g Cukier Dodano do
  • 125 g Masło Dodano do
  • 1 Łyżka Cynamon Dodano do
  • 1 Łyżka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. Krok

Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, umyj jabłka, obierz je, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

3. Krok

Wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia w misce. Jeśli lubisz mocniejszy smak cynamonu, możesz dodać go trochę więcej. Ja robię to w ten sposób i rezultat jest niesamowity.

4. Krok

Dodaj masło, które musi być zimne, i zetrzyj je na tarce. Jeśli użyjesz ciepłego masła, kruszonka nie będzie chrupiąca.

5. Krok

Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję okruchów.

6. Krok

Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i równomiernie rozprowadź na nim połowę ciasta.

7. Krok

Następnie rozłóż jabłka równomiernie na cieście. Posyp obficie, aby pozostały soczyste po upieczeniu.

8. Krok

Posypać pozostałą kruszonką i ciasto można piec w nagrzanym piekarniku. Piec przez około 45 minut.

9. Krok

Gotowe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić i podawać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy