Źródło: vikif from Getty Images
Kruche ciasto z jabłkami
Kruche ciasto z jabłkami, które dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.
Składniki
- 4 kawałek duże jabłka
- 200 g Gładka mąka
- 150 g Cukier
- 125 g Masło
- 1 Łyżka Cynamon
- 1 Łyżka Proszek do pieczenia
- 1 kawałek jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, umyj jabłka, obierz je, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
Wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia w misce. Jeśli lubisz mocniejszy smak cynamonu, możesz dodać go trochę więcej. Ja robię to w ten sposób i rezultat jest niesamowity.
Dodaj masło, które musi być zimne, i zetrzyj je na tarce. Jeśli użyjesz ciepłego masła, kruszonka nie będzie chrupiąca.
Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję okruchów.
Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i równomiernie rozprowadź na nim połowę ciasta.
Następnie rozłóż jabłka równomiernie na cieście. Posyp obficie, aby pozostały soczyste po upieczeniu.
Posypać pozostałą kruszonką i ciasto można piec w nagrzanym piekarniku. Piec przez około 45 minut.
Gotowe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić i podawać.