Krokiety z kapustą kiszona
Krokiety to tradycyjne, polskie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na codziennej kolacji. Sprawdź jak przygotować krokiety z kapustą kiszona.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 duży The Onion
- 5 jaj
- 1⁄2 kg pieczarek
- 30 plastry boczku
- sól, pieprz do smaku
- 1 szkło bułki tartej
- 1⁄2 litry oleju do smażenia
- 1 Łyżka masla
Najnowsze ulotki
Procedura
Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć i drobno posiekać.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w paski.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć cebulę z pieczarkami aż do złotego koloru. Następnie dodać boczek i smażyć jeszcze około 5 minut.
Dodać posiekaną kapustę, przyprawić solą i pieprzem, poddusić ok. 15 minut.
Z mąki, jaj i odrobiny wody (podgrzewanej na wolnym ogniu do rozpuszczenia) przygotować ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste.
Smażyć naleśniki na wcześniej rozgrzanym tłuszczu. Każdy naleśnik posypać bułką tartą, następnie nałożyć farsz, zwinąć w rulon i ponownie obtoczyć w bułce tartej.
Rozgrzać olej i usmażyć krokiety na złoty kolor.
Podawać gorące, np. z barszczem czerwonym lub samodzielnie z sosem pieczarkowym. Smacznego!