REKLAMA

Źródło: gkrphoto from Getty Images

Krokiety wigilijne

Te pyszne, chrupiące krokiety to stały element naszego wigilijnego stołu. Sekretem tych krokietów jest to, jak dobrze kapusta jest podduszana i jak intensywny jest smak suszonych grzybów.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 10 ks naleśników Dodano do
  • 500 g kapusty kiszonej Dodano do
  • 200 g suszonych grzybów Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 3 ks jajka Dodano do
  • bułka tarta Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Suszone grzyby namocz noc wcześniej, aby były miękkie. Jeśli używasz świeżych, posiekaj je drobno.

2. Krok

Kapustę dokładnie opłucz na sitku, aby pozbyć się zbyt kwasowego smaku, następnie posiekaj.

3. Krok

Na patelni podgrzej trochę oleju i dodaj posiekaną cebulę, smaż na średnim ogniu do momentu aż cebula stanie się złotobrązowa. Dodaj kapustę i grzyby, wymieszaj i przykryj, podczas duszenia kapusty i grzybów pamiętaj o częstym mieszaniu i dodaniu odrobiny wody jeśli będzie potrzeba. Gotuj przez około godzinę, aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Farsz rozłóż równo na naleśnikach i zwijaj je na kształt rulonów, zamknij brzegi naleśników dobrze, aby farsz nie wypadał podczas smażenia.

5. Krok

W misce roztrzep 3 jajka. Każdy krokiet obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

6. Krok

Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż krokiety na złoty kolor z obu stron. Krokiety podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2029 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy