REKLAMA

Źródło: gkrphoto from Getty Images

Krokiety wigilijne

Te pyszne, chrupiące krokiety to stały element naszego wigilijnego stołu. Sekretem tych krokietów jest to, jak dobrze kapusta jest podduszana i jak intensywny jest smak suszonych grzybów.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 10 ks naleśników Dodano do
  • 500 g kapusty kiszonej Dodano do
  • 200 g suszonych grzybów Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 3 ks jajka Dodano do
  • bułka tarta Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Suszone grzyby namocz noc wcześniej, aby były miękkie. Jeśli używasz świeżych, posiekaj je drobno.

2. Krok

Kapustę dokładnie opłucz na sitku, aby pozbyć się zbyt kwasowego smaku, następnie posiekaj.

3. Krok

Na patelni podgrzej trochę oleju i dodaj posiekaną cebulę, smaż na średnim ogniu do momentu aż cebula stanie się złotobrązowa. Dodaj kapustę i grzyby, wymieszaj i przykryj, podczas duszenia kapusty i grzybów pamiętaj o częstym mieszaniu i dodaniu odrobiny wody jeśli będzie potrzeba. Gotuj przez około godzinę, aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Farsz rozłóż równo na naleśnikach i zwijaj je na kształt rulonów, zamknij brzegi naleśników dobrze, aby farsz nie wypadał podczas smażenia.

5. Krok

W misce roztrzep 3 jajka. Każdy krokiet obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

6. Krok

Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż krokiety na złoty kolor z obu stron. Krokiety podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy