Źródło: gkrphoto from Getty Images
Krokiety wigilijne
Te pyszne, chrupiące krokiety to stały element naszego wigilijnego stołu. Sekretem tych krokietów jest to, jak dobrze kapusta jest podduszana i jak intensywny jest smak suszonych grzybów.
Składniki
- 10 ks naleśników
- 500 g kapusty kiszonej
- 200 g suszonych grzybów
- 1 ks duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- 3 ks jajka
- bułka tarta
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Suszone grzyby namocz noc wcześniej, aby były miękkie. Jeśli używasz świeżych, posiekaj je drobno.
Kapustę dokładnie opłucz na sitku, aby pozbyć się zbyt kwasowego smaku, następnie posiekaj.
Na patelni podgrzej trochę oleju i dodaj posiekaną cebulę, smaż na średnim ogniu do momentu aż cebula stanie się złotobrązowa. Dodaj kapustę i grzyby, wymieszaj i przykryj, podczas duszenia kapusty i grzybów pamiętaj o częstym mieszaniu i dodaniu odrobiny wody jeśli będzie potrzeba. Gotuj przez około godzinę, aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Farsz rozłóż równo na naleśnikach i zwijaj je na kształt rulonów, zamknij brzegi naleśników dobrze, aby farsz nie wypadał podczas smażenia.
W misce roztrzep 3 jajka. Każdy krokiet obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż krokiety na złoty kolor z obu stron. Krokiety podawaj na ciepło.