REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kremowy czosnkowo-grzybowy makaron na kolację

Zaspokój swój apetyt na makaron dzięki temu szybkiemu i łatwemu w przygotowaniu daniu z makaronem czosnkowo-grzybowym. Luksusowo bogate, kremowe i nasycone aromatycznym czosnkiem i świeżymi grzybami, to danie jest idealne na pocieszający posiłek w środku tygodnia. Z pewnością będzie hitem dla całej rodziny!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 350 gms Preferowanego makaronu Dodano do
  • 250 gms świeżych białych pieczarek, pokrojonych w plasterki Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
  • 4 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 1 filiżanka Ciężka śmietana Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
  • 12 filiżanka świeżo starty parmezan Dodano do
  • Świeża pietruszka, do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Ugotuj makaron w garnku z wrzącą, osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al-dente. Odcedź i odstaw na bok.

2. Krok

Podczas gdy makaron się gotuje, podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać pokrojone grzyby i smażyć do zrumienienia, około 5-8 minut.

3. Krok

Dodaj mielony czosnek do grzybów i gotuj przez kolejne 1-2 minuty, aż do uzyskania aromatu.

4. Krok

Zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietanę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.

5. Krok

Dodaj świeżo starty parmezan do sosu, mieszając, aż sos stanie się kremowy.

6. Krok

Dodaj odcedzony makaron na patelnię i mieszaj, aż makaron będzie dobrze pokryty sosem.

7. Krok

Podawaj makaron na ciepło, udekorowany świeżą natką pietruszki i dodatkowym parmezanem, jeśli chcesz.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy