Źródło: Pixabay
Kremowy czosnkowo-grzybowy makaron na kolację
Zaspokój swój apetyt na makaron dzięki temu szybkiemu i łatwemu w przygotowaniu daniu z makaronem czosnkowo-grzybowym. Luksusowo bogate, kremowe i nasycone aromatycznym czosnkiem i świeżymi grzybami, to danie jest idealne na pocieszający posiłek w środku tygodnia. Z pewnością będzie hitem dla całej rodziny!
Składniki
- 350 gms Preferowanego makaronu
- 250 gms świeżych białych pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
- 4 ząbki Czosnek, mielony
- 1 filiżanka Ciężka śmietana
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1⁄2 filiżanka świeżo starty parmezan
- Świeża pietruszka, do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj makaron w garnku z wrzącą, osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al-dente. Odcedź i odstaw na bok.
Podczas gdy makaron się gotuje, podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać pokrojone grzyby i smażyć do zrumienienia, około 5-8 minut.
Dodaj mielony czosnek do grzybów i gotuj przez kolejne 1-2 minuty, aż do uzyskania aromatu.
Zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietanę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj świeżo starty parmezan do sosu, mieszając, aż sos stanie się kremowy.
Dodaj odcedzony makaron na patelnię i mieszaj, aż makaron będzie dobrze pokryty sosem.
Podawaj makaron na ciepło, udekorowany świeżą natką pietruszki i dodatkowym parmezanem, jeśli chcesz.