REKLAMA
Źródło: isabelpoulin from Canva
Kremowa zupa ziemniaczana
Przepis na pyszną kremową zupę ziemniaczaną, która rozgrzeje w chłodne dni.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg Ziemniak
- 75 g Masło
- 2 szt marchew
- 3 goździki Czosnek
- 1 The Onion
- 1 Łyżka słodka papryka mielona
- Skórka z cytryny
- 200 ml Kwaśna śmietana
- Sól i czarny pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Obierz, umyj i pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę. Wycisnąć ząbki czosnku.
2. Krok
Roztop masło na patelni, dodaj pokrojone warzywa i smaż na złoty kolor.
3. Krok
Przenieś mieszaninę do rondla, dodaj mieloną paprykę, sól, pieprz i skórkę z cytryny i wymieszaj wszystko razem.
4. Krok
Przykryj wodą tak, aby warzywa i ziemniaki były całkowicie przykryte i gotuj przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Krok
Gdy ziemniaki będą ugotowane, zmiksuj je blenderem na gładką masę. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez chwilę.
6. Krok
Na koniec dodać kwaśną śmietanę, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić.