Źródło: Freepik
Kremowa zapiekanka z kurczaka z francuską cebulą
Przepyszne połączenie soczystych piersi z kurczaka, karmelizowanej cebuli i kremowego, aromatycznego sosu sprawia, że moja rodzina wraca po więcej tego przepisu!
Składniki
- 4 Piersi z kurczaka bez kości i skóry
- Sól, do smaku
- Pieprz, do smaku
- 1 łyżka stołowa olej
- 2 średnia cebula, cienko pokrojona
- 2 ząbki Czosnek, mielony
- 1 filiżanka bulion wołowy
- 1 filiżanka Ciężka śmietana
- 1 łyżeczka świeże liście tymianku
- 1 filiżanka Rozdrobniony ser Gruyère
- Posiekana natka pietruszki, do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C (400°F). Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, dopraw piersi z kurczaka solą i pieprzem - coś, co zdecydowanie polecam, aby nadać kurczakowi dodatkowy smak.
Rozgrzać olej na żeliwnej patelni lub patelni żaroodpornej na średnim ogniu. Dodać kurczaka i smażyć przez około 5-6 minut z każdej strony lub do równomiernego zrumienienia. Zauważyłem, że zapewnienie równomiernego zrumienienia z obu stron jest kluczem do smaku i soczystości kurczaka. Wyjąć kurczaka i odstawić na bok.
Na tej samej patelni dodaj pokrojoną cebulę. Gotuj ją na średnim ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, aż się skarmelizuje i zmięknie. Procesu tego nie można przyspieszać; prawidłowe karmelizowanie cebuli wydobywa jej naturalną słodycz, co jest istotnym aspektem tego dekadenckiego dania.
Następnie dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Dodaj bulion wołowy, pamiętając, aby zeskrobać wszelkie kawałki z patelni. To właśnie te kawałki nadają potrawie mocny smak. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj śmietanę i tymianek, kontynuując gotowanie na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Teraz dodaj sól i pieprz zgodnie z własnymi preferencjami.
Umieścić kurczaka z powrotem na patelni i posypać wierzch serem gruyere. Przenieś patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy ser będzie bulgotał, a kurczak będzie upieczony. Oto przydatna wskazówka: zawsze sprawdzaj stopień wysmażenia kurczaka za pomocą termometru do mięsa - temperatura wewnętrzna na poziomie 74°C (165°F) oznacza, że kurczak jest idealnie upieczony.
Na koniec udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki i kremowy kurczak z cebulą jest gotowy do podania.