Źródło: Youtube
Krem czekoladowy do tortu
Ilość porcji wystarczy na jedną warstwę kremu do ciasta/tortu o średnicy około 20-22 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu, należy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
Składniki
- 200 g czekolady gorzkiej
- ml śmietanki kremówki 36
- 50 g másla
- 1 Łyżka cukru pudru
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski.
2. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, aż zacznie się gotować.
3. Zdejmij rondel z ognia i wlej gorącą śmietankę na czekoladę. Odstaw na około 2-3 minuty.
4. Dodaj do miski masło i cukier puder, a następnie wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
5. Odstaw krem do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
6. Gdy krem już lekko przestygnie, nałóż go na biszkoptowy spód tortu i wygładź łyżką lub spatulą.
7. Włóż tort do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem zastygł i był gotowy do podania.