REKLAMA
Źródło: Pexels
Krem budyniowy
Idealny dodatek do owoców lub ciast.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 ml mléka
- 4 żółtka
- 100 g cukier kryształ
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 Łyżka masło
- 1 cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
W garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Krok
W misce wymieszaj żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
3. Krok
Dodaj łyżkę masła i wymieszaj, aż masło się rozpuści.
4. Krok
Wlej powoli do garnka z gotującym się mlekiem, mieszając ciągle, aż krem będzie gładki.
5. Krok
Gotuj, mieszając, aż krem zgęstnieje, zajmuje to około 5-7 minut.
6. Krok
Odstaw krem z ognia i przełóż do innej misy.
7. Krok
Ostudź krem przed podaniem, najlepiej w lodówce.