Źródło: pixelshot from Canva
Krem budyniowy do ciasta
Przepis na pyszny krem budyniowy do ciast i deserów.
Składniki
- 1 opakowanie Krem waniliowy w proszku
- 500 ml Mleko
- 200 g Cukier
- 250 g Masło
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale użyj tylko 500 ml mleka. Dzięki temu budyń będzie miał mocniejszy waniliowy smak, a także gęstszą konsystencję, która będzie idealna do lukrowania ciasta.
Pozwól budyniowi ostygnąć, w międzyczasie ubij masło z cukrem na pianę. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ nada kremowi gładszą i bardziej kremową konsystencję, która będzie idealnie przylegać do ciasta.
Gdy krem ostygnie, stopniowo dodawaj go do musu maślanego, stale mieszając, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Pozostaw gotowy krem do zastygnięcia w lodówce na co najmniej 2 godziny przed nałożeniem go na ciasto.