REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/dGc2QqLqMRBB0v3Bsq6V/609f77e7e8ee50ba4da485db49805c.jpeg)
Źródło: Pexels
Kotlety ziemniaczane
Prosty przepis na alternatywę dla mięsa.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Krok
Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do ziemniaków.
3. Krok
Wbij jajko i dodaj mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
4. Krok
Na patelni rozgrzej olej.
5. Krok
Z masy ziemniaczanej formuj kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron.
6. Krok
Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. surówką lub sosem.