Źródło: bit245 from Getty Images
Kotlety z cukinii w piekarniku
Smaczne i zdrowe kotlety z cukinii, które są robione w piekarniku, więc zawierają minimum tłuszczu. Idealny wybór dla wegetarian i wszystkich, którzy stara się jeść zdrowiej i bardziej różnorodnie.
Składniki
- 2 szt cukinia
- 2 szt jajko
- 100 g bułka tarta
- 100 g parmezan
- 2 goździki Czosnek
- 1 szt czerwona papryka
- 1 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Starannie zetrzyj cukinię i pozostaw, aby puściła wodę.
Posiekaj czosnek i paprykę na drobno.
W misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, pokrojony czosnek i paprykę, sól i pieprz.
Cukinię odciskaj i dodaj do mieszanki.
Do mikstury dodaj ubite jajka i wszystko dobrze wymieszaj.
Uformuj kotlety z mieszanki i umieść je na blasze.
Piecz kotlety mielone w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Następnie przewróć je i piecz jeszcze 10-15 minut, aż staną się złociste.
Pozwól gotowym kotletom trochę ostygnąć, a potem podawaj. Smacznego!