REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kotlety schabowe po parysku

Kotlety schabowe po parysku to wariacja na temat tradycyjnych schabowych, które są znane i lubiane w całej Polsce. Delikatne mięso schabu, otulone plastrem sera i szynki, zapieczone pod chrupiącą skorupką bułki tartej. Przygotowane w ten sposób kotlety są aromatyczne i soczyste.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 kotletów schabowych, Dodano do
  • 8 plastrów szynki, Dodano do
  • 8 plastrów sera żółtego, Dodano do
  • kilka kromek dziennego pieczywa, Dodano do
  • mąka, Dodano do
  • 2 jajka, Dodano do
  • ostra bułka tarta, Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • olej do smażenia. Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Kotlety rozbić tłuczkiem, całość dobrze oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na chwilę.

2. Krok

Każdy kotlet schabowy obsmażyć do momentu, kiedy mięso zacznie delikatnie zmieniać kolor.

3. Krok

Pieczywo namoczyć w mleku, lekko odcisnąć, a następnie zmielić na masę.

4. Krok

Na każdym kotleciku ułożyć plaster szynki i sera. Szynkę i ser najlepiej układać tak, aby nie wystawały poza brzegi mięsa.

5. Krok

Po ułożeniu szynki i sera, kotlety panierować ponownie, najpierw w jajku, następnie krótko na chwilę w bułce tartej, a potem ułożyć na patelni z gorącym olejem, smażyć z obu stron na złoty kolor.

6. Krok

Smażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

7. Krok

Kotlety podawać gorące, z dowolnymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy