Źródło: Pixabay
Kotlety schabowe po parysku
Kotlety schabowe po parysku to wariacja na temat tradycyjnych schabowych, które są znane i lubiane w całej Polsce. Delikatne mięso schabu, otulone plastrem sera i szynki, zapieczone pod chrupiącą skorupką bułki tartej. Przygotowane w ten sposób kotlety są aromatyczne i soczyste.
Składniki
- 8 kotletów schabowych,
- 8 plastrów szynki,
- 8 plastrów sera żółtego,
- kilka kromek dziennego pieczywa,
- mąka,
- 2 jajka,
- ostra bułka tarta,
- sól, pieprz
- olej do smażenia.
Najnowsze ulotki
Procedura
Kotlety rozbić tłuczkiem, całość dobrze oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na chwilę.
Każdy kotlet schabowy obsmażyć do momentu, kiedy mięso zacznie delikatnie zmieniać kolor.
Pieczywo namoczyć w mleku, lekko odcisnąć, a następnie zmielić na masę.
Na każdym kotleciku ułożyć plaster szynki i sera. Szynkę i ser najlepiej układać tak, aby nie wystawały poza brzegi mięsa.
Po ułożeniu szynki i sera, kotlety panierować ponownie, najpierw w jajku, następnie krótko na chwilę w bułce tartej, a potem ułożyć na patelni z gorącym olejem, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Kotlety podawać gorące, z dowolnymi dodatkami.