REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kotlety schabowe po parysku

Kotlety schabowe po parysku to wariacja na temat tradycyjnych schabowych, które są znane i lubiane w całej Polsce. Delikatne mięso schabu, otulone plastrem sera i szynki, zapieczone pod chrupiącą skorupką bułki tartej. Przygotowane w ten sposób kotlety są aromatyczne i soczyste.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 kotletów schabowych, Dodano do
  • 8 plastrów szynki, Dodano do
  • 8 plastrów sera żółtego, Dodano do
  • kilka kromek dziennego pieczywa, Dodano do
  • mąka, Dodano do
  • 2 jajka, Dodano do
  • ostra bułka tarta, Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • olej do smażenia. Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Kotlety rozbić tłuczkiem, całość dobrze oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na chwilę.

2. Krok

Każdy kotlet schabowy obsmażyć do momentu, kiedy mięso zacznie delikatnie zmieniać kolor.

3. Krok

Pieczywo namoczyć w mleku, lekko odcisnąć, a następnie zmielić na masę.

4. Krok

Na każdym kotleciku ułożyć plaster szynki i sera. Szynkę i ser najlepiej układać tak, aby nie wystawały poza brzegi mięsa.

5. Krok

Po ułożeniu szynki i sera, kotlety panierować ponownie, najpierw w jajku, następnie krótko na chwilę w bułce tartej, a potem ułożyć na patelni z gorącym olejem, smażyć z obu stron na złoty kolor.

6. Krok

Smażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

7. Krok

Kotlety podawać gorące, z dowolnymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy