Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=LgGqjHh4NCk&ab_channel=RecipeTinEats
Kotlety po kijowsku
Kotlety po kijowsku to pyszna odmiana znanych i lubianych kotletów mielonych. Ich głównym składnikiem jest mięso drobiowe, a charakterystycznym elementem – wypełnienie z masła ziołowego i czosnku. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi smacznej i sycącej kuchni.
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 80 g masla
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 1 szkło bułki tartej
- 100 g mąki
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Filety z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry.
Czosnek siekamy drobno, a natkę pietruszki myjemy i siekamy.
W miseczce mieszamy miękkie masło z czosnkiem i pietruszką. Dodajemy sól i pieprz.
Następnie kładziemy łyżkę farszu na jeden koniec każdego z filetów, zwijamy je i spinamy wykałaczką.
Kotlety panierujemy - najpierw obtaczamy je w mące, następnie maczamy w rozbełtanym jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Gotowe kotlety serwujemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami.