Kotlety mielone
Ten ogólny przepis na kotlety mielone jest prosty i smaczny. Możesz go dostosować do swoich preferencji, dodając dodatkowe przyprawy lub składniki wg własnego uznania. Smacznego!
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej lub bułki kruszonej
- 2 łyżki mléka
- 1 Łyżka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą (lub bułkę kruszoną namoczoną w mleku), musztardę, suszone oregano, suszoną paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj składniki, aby się połączyły.
Formuj kotlety mielone z uzyskanej mieszanki mięsnej, kształtując je w dłoniach. Możesz formować kotlety o dowolnym rozmiarze i kształcie, zależnie od preferencji.
Na dużą patelnię wlej trochę oleju roślinnego i rozgrzej go na średnim ogniu.
Umieść kotlety mielone na rozgrzanej patelni i smaż je z obu stron, aż staną się złociste i dobrze przypieczone. Możesz smażyć je partiami, aby zapewnić równomierne smażenie.
Gdy kotlety mielone są gotowe, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj kotlety mielone jeszcze ciepłe, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówki czy sos pomidorowy.