REKLAMA

Źródło: Carpe89 from Getty Images Signature

Kotlet schabowy w panierce

Przepis na tradycyjne smażone schabowe w panierce - czyli mąka, jajko i bułka tarta.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 szt schab wieprzowy Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 150 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 200 g bułka tarta Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Wieprzowe kotlety solimy, przyprawiamy i pozostawiamy na chwilę.

2. Krok

Przygotujmy na razie trzy miski - do jednej dodajemy mąkę, do drugiej ubite jajka, a do trzeciej bułkę tartą.

3. Krok

Schabowy najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.

4. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim panierowane kotlety z obu stron na złoty kolor. Tutaj obowiązuje prosta zasada - lepiej wolniej i na niższej temperaturze, niż szybko i na wysokiej. W ten sposób kotlety ładnie się przypieką i jednocześnie będą miały pięknie chrupiącą skórkę.

5. Krok

Gotowe kotlety wyjmujemy i odkładamy do odsączenia na papierowym ręczniku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy