REKLAMA
Źródło: Carpe89 from Getty Images Signature
Kotlet schabowy w panierce
Przepis na tradycyjne smażone schabowe w panierce - czyli mąka, jajko i bułka tarta.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 szt schab wieprzowy
- sól i pieprz
- 150 g mąka zwykła specjalna
- 3 szt jajka
- 200 g bułka tarta
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
55 min.
1. Krok
Wieprzowe kotlety solimy, przyprawiamy i pozostawiamy na chwilę.
2. Krok
Przygotujmy na razie trzy miski - do jednej dodajemy mąkę, do drugiej ubite jajka, a do trzeciej bułkę tartą.
3. Krok
Schabowy najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
4. Krok
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim panierowane kotlety z obu stron na złoty kolor. Tutaj obowiązuje prosta zasada - lepiej wolniej i na niższej temperaturze, niż szybko i na wysokiej. W ten sposób kotlety ładnie się przypieką i jednocześnie będą miały pięknie chrupiącą skórkę.
5. Krok
Gotowe kotlety wyjmujemy i odkładamy do odsączenia na papierowym ręczniku.