REKLAMA

Źródło: Pixabay : maria-anne

Knedle ziemniaczane pół na pół

To tradycyjny przepis na knedle ziemniaczane robi się na pół z surowych i na pół z gotowanych ziemniaków. Stanowią miłe odstępstwo od typowych dodatków. Knedle są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i gładkie w środku. Są idealnym dodatkiem do każdej potrawy mięsnej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Ziemniaki mączne Dodano do
  • 500 g Surowe ziemniaki Dodano do
  • 60 g Kasza manna Dodano do
  • 2 Kawałek jajka Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Dla przepisu na kluski ziemniaczane pół na pół, obierz surowe i gotowane ziemniaki, a następnie zetrzyj je na drobno. Włóż starte ziemniaki do ściereczki kuchennej i wyciśnij nadmiar płynu.

2. Krok

Włóż ziemniaki do dużej miski i dodaj kaszę mannę, jajka i sól. Wygnieć mieszaninę dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Krok

Uformuj ciasto w kluski i gotuj je przez 20 minut w dużym garnku z wrzącą solanką. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

4. Krok

Wyjmij kluski ziemniaczane na pół i pół za pomocą łyżki cedzakowej z wody i pozwól im ostygnąć przez kilka minut, zanim je podasz.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy