Źródło: Pixabay : maria-anne
Knedle ziemniaczane pół na pół
To tradycyjny przepis na knedle ziemniaczane robi się na pół z surowych i na pół z gotowanych ziemniaków. Stanowią miłe odstępstwo od typowych dodatków. Knedle są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i gładkie w środku. Są idealnym dodatkiem do każdej potrawy mięsnej.
Składniki
- 500 g Ziemniaki mączne
- 500 g Surowe ziemniaki
- 60 g Kasza manna
- 2 Kawałek jajka
- 1 Szczypta sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Dla przepisu na kluski ziemniaczane pół na pół, obierz surowe i gotowane ziemniaki, a następnie zetrzyj je na drobno. Włóż starte ziemniaki do ściereczki kuchennej i wyciśnij nadmiar płynu.
Włóż ziemniaki do dużej miski i dodaj kaszę mannę, jajka i sól. Wygnieć mieszaninę dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto.
Uformuj ciasto w kluski i gotuj je przez 20 minut w dużym garnku z wrzącą solanką. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Wyjmij kluski ziemniaczane na pół i pół za pomocą łyżki cedzakowej z wody i pozwól im ostygnąć przez kilka minut, zanim je podasz.