REKLAMA

Źródło: Pixabay : maria-anne

Knedle ziemniaczane pół na pół

To tradycyjny przepis na knedle ziemniaczane robi się na pół z surowych i na pół z gotowanych ziemniaków. Stanowią miłe odstępstwo od typowych dodatków. Knedle są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i gładkie w środku. Są idealnym dodatkiem do każdej potrawy mięsnej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Ziemniaki mączne Dodano do
  • 500 g Surowe ziemniaki Dodano do
  • 60 g Kasza manna Dodano do
  • 2 Kawałek jajka Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Dla przepisu na kluski ziemniaczane pół na pół, obierz surowe i gotowane ziemniaki, a następnie zetrzyj je na drobno. Włóż starte ziemniaki do ściereczki kuchennej i wyciśnij nadmiar płynu.

2. Krok

Włóż ziemniaki do dużej miski i dodaj kaszę mannę, jajka i sól. Wygnieć mieszaninę dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Krok

Uformuj ciasto w kluski i gotuj je przez 20 minut w dużym garnku z wrzącą solanką. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

4. Krok

Wyjmij kluski ziemniaczane na pół i pół za pomocą łyżki cedzakowej z wody i pozwól im ostygnąć przez kilka minut, zanim je podasz.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy