Źródło: Pixabay: rstamats
Klasyczny pikantny sos koktajlowy do krewetek
Każdy wieczór z owocami morza jest zawsze ekscytujący dzięki temu domowemu sosowi koktajlowemu do krewetek.
Składniki
- 1 filiżanka keczup
- 1⁄4 filiżanka Przygotowany chrzan
- 1 łyżka stołowa świeży sok z cytryny
- 1 łyżka stołowa Sos Worcestershire
- 1⁄2 łyżeczka Ostry sos (opcjonalnie, dla dodatkowej ostrości)
- Sól i pieprz, do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od ketchupu w misce. Będzie on stanowił bazę dla naszego sosu koktajlowego. Z mojego doświadczenia wynika, że zawsze najlepiej jest używać ketchupu dobrej jakości. Wybór ketchupu wpływa na ogólny smak sosu.
Dodaj przygotowany chrzan, uważając, aby nie wsypać go za jednym razem. Moc chrzanu różni się w zależności od marki i lepiej zacząć od niewielkiej ilości, a następnie dodać więcej według własnych upodobań.
Wlej świeży sok z cytryny. Upewnij się, że używasz tylko świeżego soku z cytryny, ponieważ butelkowana odmiana nie zapewnia tego samego świeżego, cierpkiego smaku.
Tutaj pojawia się sos Worcestershire. Po latach przyrządzania tego sosu odkryłem, że ten składnik dodaje mu wyjątkowej głębi smaku.
Jeśli jesteś fanem pikantnych potraw, tak jak ja, dodaj ostry sos. Jest to opcjonalne, ale często go dodaję, ponieważ ozdabia danie przyjemnym kopnięciem.
Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że chodzi o równowagę. Dopraw według własnego gustu.
Wymieszaj składniki, aż dobrze się połączą. Sos powinien mieć przyjemną, jednolitą konsystencję.
Voila! Twój domowy sos koktajlowy do krewetek jest gotowy! Najlepiej podawać schłodzony, więc przed podaniem odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Należy pamiętać, że jest smaczniejszy, gdy jest przygotowany z wyprzedzeniem, dzięki czemu wszystkie smaki mogą się połączyć. Podawaj z grillowanymi lub smażonymi krewetkami. Jest boskie, obiecuję!