REKLAMA

Źródło: kabVision for Adobe Stock

Klasyczne spaetzle z kapusty szwabskiej

To tradycyjne południowoniemieckie danie jest jednym z moich ulubionych, które przygotowywałam wielokrotnie. Połączenie pikantnego spaetzle i lekko kwaśnego smaku kapusty jest nie tylko pyszne, ale także bardzo sycące. Prawdziwy comfort food, który smakuje szczególnie dobrze w zimnych porach roku!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 300 g Spaetzle Dodano do
  • 500 g kapusta kiszona Dodano do
  • 2 cebula Dodano do
  • 100 g bekon Dodano do
  • 1 Łyżka olej Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 1 łyżeczka Nasiona kminku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Aby przygotować Krautspätzle, najpierw posiekaj cebulę i boczek. Ten krok zapewnia równomierne ugotowanie tych składników i dobre rozprowadzenie ich smaków.

2. Krok

Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż na nim boczek. Zalecam, aby nie smażyć boczku zbyt chrupiącego, w przeciwnym razie stanie się zbyt twardy.

3. Krok

Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Cebula gotowana na parze w wytopionym boczku nabiera szczególnie intensywnego smaku.

4. Krok

Dodaj kiszoną kapustę i kminek i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Jeśli chcesz, możesz odcedzić kapustę z odrobiną wody lub bulionu, aby była bardziej soczysta.

5. Krok

Wymieszaj spaetzle z kapustą i dopraw solą i pieprzem. Uważam, że świeżo zmielony pieprz robi tutaj dużą różnicę.

6. Krok

Ponownie dobrze wymieszaj kapustę spaetzle i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dzięki temu szpecle wchłoną smaki kapusty.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy