REKLAMA

Źródło: kabVision for Adobe Stock

Klasyczne spaetzle z kapusty szwabskiej

To tradycyjne południowoniemieckie danie jest jednym z moich ulubionych, które przygotowywałam wielokrotnie. Połączenie pikantnego spaetzle i lekko kwaśnego smaku kapusty jest nie tylko pyszne, ale także bardzo sycące. Prawdziwy comfort food, który smakuje szczególnie dobrze w zimnych porach roku!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 300 g Spaetzle Dodano do
  • 500 g kapusta kiszona Dodano do
  • 2 cebula Dodano do
  • 100 g bekon Dodano do
  • 1 Łyżka olej Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 1 łyżeczka Nasiona kminku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Aby przygotować Krautspätzle, najpierw posiekaj cebulę i boczek. Ten krok zapewnia równomierne ugotowanie tych składników i dobre rozprowadzenie ich smaków.

2. Krok

Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż na nim boczek. Zalecam, aby nie smażyć boczku zbyt chrupiącego, w przeciwnym razie stanie się zbyt twardy.

3. Krok

Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Cebula gotowana na parze w wytopionym boczku nabiera szczególnie intensywnego smaku.

4. Krok

Dodaj kiszoną kapustę i kminek i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Jeśli chcesz, możesz odcedzić kapustę z odrobiną wody lub bulionu, aby była bardziej soczysta.

5. Krok

Wymieszaj spaetzle z kapustą i dopraw solą i pieprzem. Uważam, że świeżo zmielony pieprz robi tutaj dużą różnicę.

6. Krok

Ponownie dobrze wymieszaj kapustę spaetzle i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dzięki temu szpecle wchłoną smaki kapusty.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy