Źródło: kabVision for Adobe Stock
Klasyczne spaetzle z kapusty szwabskiej
To tradycyjne południowoniemieckie danie jest jednym z moich ulubionych, które przygotowywałam wielokrotnie. Połączenie pikantnego spaetzle i lekko kwaśnego smaku kapusty jest nie tylko pyszne, ale także bardzo sycące. Prawdziwy comfort food, który smakuje szczególnie dobrze w zimnych porach roku!
Składniki
- 300 g Spaetzle
- 500 g kapusta kiszona
- 2 cebula
- 100 g bekon
- 1 Łyżka olej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka Nasiona kminku
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować Krautspätzle, najpierw posiekaj cebulę i boczek. Ten krok zapewnia równomierne ugotowanie tych składników i dobre rozprowadzenie ich smaków.
Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż na nim boczek. Zalecam, aby nie smażyć boczku zbyt chrupiącego, w przeciwnym razie stanie się zbyt twardy.
Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Cebula gotowana na parze w wytopionym boczku nabiera szczególnie intensywnego smaku.
Dodaj kiszoną kapustę i kminek i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Jeśli chcesz, możesz odcedzić kapustę z odrobiną wody lub bulionu, aby była bardziej soczysta.
Wymieszaj spaetzle z kapustą i dopraw solą i pieprzem. Uważam, że świeżo zmielony pieprz robi tutaj dużą różnicę.
Ponownie dobrze wymieszaj kapustę spaetzle i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dzięki temu szpecle wchłoną smaki kapusty.