Źródło: Pixabay
Kiszone buraczki
Wielu z nas kojarzy kiszenie z kapustą czy ogórkami, ale również buraki świetnie sprawdzą się w tej roli. Kiszone buraczki to doskonały dodatek do obiadu, który zaskoczy niejednego smakosza. Prawdziwe, kiszone buraczki powstają dzięki procesowi fermentacji. Choć proces ten wymaga cierpliwości, to efekt jest tego wart - otrzymujemy naturalny probiotyk, który dba o naszą florę bakteryjną.
Składniki
- 1 kg świeżych buraków
- 1 Łyżka soli do kiszenia (bez jodu)
- 11⁄2 litry wody
- 2 listy laurowe
- 5 ziarna goździków
Najnowsze ulotki
Procedura
Buraki dokładnie myjemy i obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę.
Przygotowane buraki wkładamy do dużego słoika, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i goździki.
Przygotowujemy roztwór - w rondlu rozpuszczamy sól w wodzie i odstawiamy, aby wystygł.
Ostudzonym roztworem zalewamy buraki w słoiku tak, aby były całkowicie zanurzone.
Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zawiązujemy sznurkiem bądź gumką recepturką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 do 14 dni - w tym czasie buraki powinny zfermentować.
Po tym czasie buraki kiszone są gotowe do spożycia - smakują najlepiej schłodzone.