REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kiszone buraczki

Wielu z nas kojarzy kiszenie z kapustą czy ogórkami, ale również buraki świetnie sprawdzą się w tej roli. Kiszone buraczki to doskonały dodatek do obiadu, który zaskoczy niejednego smakosza. Prawdziwe, kiszone buraczki powstają dzięki procesowi fermentacji. Choć proces ten wymaga cierpliwości, to efekt jest tego wart - otrzymujemy naturalny probiotyk, który dba o naszą florę bakteryjną.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg świeżych buraków Dodano do
  • 1 Łyżka soli do kiszenia (bez jodu) Dodano do
  • 112 litry wody Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna goździków Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Buraki dokładnie myjemy i obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę.

2. Krok

Przygotowane buraki wkładamy do dużego słoika, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i goździki.

3. Krok

Przygotowujemy roztwór - w rondlu rozpuszczamy sól w wodzie i odstawiamy, aby wystygł.

4. Krok

Ostudzonym roztworem zalewamy buraki w słoiku tak, aby były całkowicie zanurzone.

5. Krok

Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zawiązujemy sznurkiem bądź gumką recepturką.

6. Krok

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 do 14 dni - w tym czasie buraki powinny zfermentować.

7. Krok

Po tym czasie buraki kiszone są gotowe do spożycia - smakują najlepiej schłodzone.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy