Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=vlRawO_TrzY&ab_channel=sweetsaltykitchen
Kiszka Ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, zwana również kiszką flekową czy wątróbkom, to tradycyjne danie kuchni polskiej szczególnie z regionu Warmii, Mazur i Podlasia. Chociaż nie jest to prosta i szybka potrawa do przygotowania, to jest naprawdę smaczna i sycąca. Jej główne składniki to ziemniaki, skórka wędzona i boczek, a całość pieczona jest w osłonce otrzymując formę kiszki.
Składniki
- 2 kg surowych ziemniaków
- 1⁄2 kg skórki wędzonej
- 1⁄2 kg boczku wędzonego
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- 3 jelita wieprzowe
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Skórkę wędzoną i boczek pokroić w małą kostkę.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni.
Ziemniaki przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub gęste sito, aby pozbyć się nadmiaru wody i zbitego skrobi.
Do masy ziemniaczanej dodać skórkę wędzoną, boczek i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jelita namoczyć w ciepłej wodzie, napełnić masą ziemniaczaną niezbyt mocno, aby nie pękły podczas pieczenia.
Kiszki zawiązać na końcach, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny. W trakcie pieczenia kiszki kilkakrotnie obrócić.