REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=vlRawO_TrzY&ab_channel=sweetsaltykitchen

Kiszka Ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana, zwana również kiszką flekową czy wątróbkom, to tradycyjne danie kuchni polskiej szczególnie z regionu Warmii, Mazur i Podlasia. Chociaż nie jest to prosta i szybka potrawa do przygotowania, to jest naprawdę smaczna i sycąca. Jej główne składniki to ziemniaki, skórka wędzona i boczek, a całość pieczona jest w osłonce otrzymując formę kiszki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 kg surowych ziemniaków Dodano do
  • 12 kg skórki wędzonej Dodano do
  • 12 kg boczku wędzonego Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 3 jelita wieprzowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Skórkę wędzoną i boczek pokroić w małą kostkę.

2. Krok

Cebule obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni.

3. Krok

Ziemniaki przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub gęste sito, aby pozbyć się nadmiaru wody i zbitego skrobi.

4. Krok

Do masy ziemniaczanej dodać skórkę wędzoną, boczek i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Krok

Jelita namoczyć w ciepłej wodzie, napełnić masą ziemniaczaną niezbyt mocno, aby nie pękły podczas pieczenia.

6. Krok

Kiszki zawiązać na końcach, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny. W trakcie pieczenia kiszki kilkakrotnie obrócić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy