REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=vlRawO_TrzY&ab_channel=sweetsaltykitchen

Kiszka Ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana, zwana również kiszką flekową czy wątróbkom, to tradycyjne danie kuchni polskiej szczególnie z regionu Warmii, Mazur i Podlasia. Chociaż nie jest to prosta i szybka potrawa do przygotowania, to jest naprawdę smaczna i sycąca. Jej główne składniki to ziemniaki, skórka wędzona i boczek, a całość pieczona jest w osłonce otrzymując formę kiszki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 kg surowych ziemniaków Dodano do
  • 12 kg skórki wędzonej Dodano do
  • 12 kg boczku wędzonego Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 3 jelita wieprzowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Skórkę wędzoną i boczek pokroić w małą kostkę.

2. Krok

Cebule obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni.

3. Krok

Ziemniaki przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub gęste sito, aby pozbyć się nadmiaru wody i zbitego skrobi.

4. Krok

Do masy ziemniaczanej dodać skórkę wędzoną, boczek i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Krok

Jelita namoczyć w ciepłej wodzie, napełnić masą ziemniaczaną niezbyt mocno, aby nie pękły podczas pieczenia.

6. Krok

Kiszki zawiązać na końcach, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny. W trakcie pieczenia kiszki kilkakrotnie obrócić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy