Kimchi
Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka z solonych i fermentowanych warzyw, takich jak kapusta pekińska i koreańska rzodkiew.
Składniki
- 2 szt Kapusta pekińska Napa Kapusta pekińska Napa
- 4 Łyżeczka Soli na główkę kapusty
- 2 Kawałek marchewki
- 1⁄2 Kawałek The Onion
- 4 Łodygi Zielona cebula
- 2⁄3 kubki Zmiażdżony czosnek
- 1 Łyżeczka Ginger
- 1⁄2 Łyżeczka Wołowina Dashida bulion wołowy Msg
- 1 filiżanka Płatki czerwonej papryki
- 3 Łyżeczka cukier kryształ
- 2 Łyżka Solony sos krewetkowy
- 1⁄2 kubki Sos rybny z anchois
Najnowsze ulotki
Procedura
Pierwszym krokiem w przygotowaniu Kimchi jest posiekanie kapusty. Przekrój kapustę na pół. Odetnij zdrewniały koniec kapusty.
Źródło: Youtube
Umieść drobno posiekaną kapustę w dużej misce i dopraw solą. Odstawić kapustę na 30 minut. Po pół godzinie wymieszaj ją rękami i ponownie odstaw. Proces mieszania należy powtórzyć łącznie 6 razy.
Źródło: Youtube
Po 3 godzinach kapusta wypuści dużo soku. Konieczne jest dokładne umycie kapusty wodą. Umyj ją tak, aby nam smakowała. Powinna być tylko lekko słona.
Źródło: Youtube
W międzyczasie, gdy kapusta jest solona, przygotuj warzywa. Marchew i cebulę pokroić w paski. Dobrze ze sobą wymieszać.
Źródło: Youtube
Teraz dodaj pozostałe składniki. Wyciśnij czosnek i dodaj na razie tylko 2/3 czosnku. Następnie dodaj mielony imbir, cukier, Dashidę, sos krewetkowy, sos rybny i płatki czerwonej papryki. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Źródło: Youtube
Przelej kimchi do słoików - około półtora centymetra od góry musi pozostać puste.