REKLAMA
Kebaby z łososiem i szparagami
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 2 łyżki stołowe sos sojowy
- 1 świeży imbir obrany i rozdrobniony na mikropłytce
- 1 łyżka stołowa cukier brązowy
- 1 kg świeże filety z dzikiego łososia o grubości około 1 cala pozbawione skóry i pokrojone na 1 calowe kawałki
- 8 Bambusowe szaszłyki
- Sól koszerna
- średniej wielkości szparagi przycięte i przepołowione w poprzek
- Olej do pokrycia grilla
- świeża kolendra do dekoracji
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
75 min.
1. Krok
W misce wymieszać skórkę i sok z cytryny, sos sojowy, imbir i brązowy cukier. Dodać kawałki łososia i wymieszać. Przykryć i marynować przez godzinę.
2. Krok
W międzyczasie moczyć szaszłyki w wodzie przez 30 minut.
3. Krok
Doprowadź rondel z osoloną wodą do wrzenia, dodaj szparagi i blanszuj, aż będą ledwo miękkie, około 1 do 2 minut. Odcedź i opłucz w zimnej wodzie, aby zatrzymać gotowanie.
4. Krok
Przygotować grill węglowy lub gazowy do bezpośredniego grillowania na średnim ogniu. Wyjąć łososia z marynaty i nadziać go na szpadki wraz z szparagami, równomiernie rozprowadzając składniki.
5. Krok
Posmarować i naoliwić ruszt grilla. Grillować szaszłyki, obracając raz, aż ryba będzie ugotowana i ładnie zwęglona, około minut. Przełożyć na półmisek, udekorować kolendrą i podawać.