REKLAMA
Źródło: Pexels
Kaszotto
Kremowe danie z kaszy.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 1 szkło kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
W garnku zagotuj 2 szklanki bulionu lub wody i dodaj 1 szklankę kaszy gryczanej. Gotuj przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.
2. Krok
W międzyczasie, na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek aż cebula będzie miękka.
3. Krok
Dodaj mąkę i mieszaj przez około 1 minutę.
4. Krok
Stopniowo dodawaj mleko i ciągle mieszając, gotuj na średnim ogniu aż sos będzie gęsty.
5. Krok
Dodaj starty ser i wymieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Krok
Gdy kasza jest gotowa, odcedź ją i dodaj do sosu z cebulą i serem. Wymieszaj dokładnie.