:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/5P6WVsZ7ozfBQVmy1lVW/421cf1dc7d6907b4c3ef961cacb9f5.png)
Źródło: Azurita via iStockPhotos
Kasseler z brukselką zapiekane w piekarniku
Pyszna zapiekanka z wędzonym kasselerem i chrupiącą brukselką, zapieczona z kremowym sosem i serem. To danie jest idealne na zimowe dni!
Składniki
Zapiekanka
- 500 g Kasseler
- 500 g Brukselka
- 200 g Tarty ser (np. Gouda lub Emmental)
Sos
- 200 ml bita śmietana
- 1 Łyżka Musztarda
- 1 Łyżka Mąka
- 1 Ząbek czosnku
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować zapiekankę z brukselki i szynki z Kassel, rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Ugotuj brukselkę w solonej wodzie przez około 10 minut.
Podczas gotowania brukselki, pokrój Kasseler na małe kawałki i obsmaż go na patelni.
Aby zrobić sos, wymieszaj śmietanę, musztardę, mąkę i przeciśnięty czosnek w garnku i pozwól mu się krótko zagotować.
Dodaj wcześniej ugotowany brukselkę i podsmażoną szynkę kasseler do naczynia żaroodpornego.
Polej sos na brukselkę i kasselera, a następnie posyp startym serem.
Piec zapiekankę przez 20-25 minut, aż będzie złotobrązowa.
Pozwól na chwilę odpocząć zapiekance z brukselki i szynki kasseler, zanim ją podasz.