REKLAMA

Źródło: Azurita via iStockPhotos

Kasseler z brukselką zapiekane w piekarniku

Pyszna zapiekanka z wędzonym kasselerem i chrupiącą brukselką, zapieczona z kremowym sosem i serem. To danie jest idealne na zimowe dni!

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Zapiekanka

  • 500 g Kasseler Dodano do
  • 500 g Brukselka Dodano do
  • 200 g Tarty ser (np. Gouda lub Emmental) Dodano do

Sos

  • 200 ml bita śmietana Dodano do
  • 1 Łyżka Musztarda Dodano do
  • 1 Łyżka Mąka Dodano do
  • 1 Ząbek czosnku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować zapiekankę z brukselki i szynki z Kassel, rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Krok

Ugotuj brukselkę w solonej wodzie przez około 10 minut.

3. Krok

Podczas gotowania brukselki, pokrój Kasseler na małe kawałki i obsmaż go na patelni.

4. Krok

Aby zrobić sos, wymieszaj śmietanę, musztardę, mąkę i przeciśnięty czosnek w garnku i pozwól mu się krótko zagotować.

5. Krok

Dodaj wcześniej ugotowany brukselkę i podsmażoną szynkę kasseler do naczynia żaroodpornego.

6. Krok

Polej sos na brukselkę i kasselera, a następnie posyp startym serem.

7. Krok

Piec zapiekankę przez 20-25 minut, aż będzie złotobrązowa.

8. Krok

Pozwól na chwilę odpocząć zapiekance z brukselki i szynki kasseler, zanim ją podasz.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy