REKLAMA

Kartacze

Pyszny podłużne kluski ziemniaczane ze złotą cebulką . Inaczej nazywane Cepeliny . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/03/kartacze.html

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Surowce

  • 112 kg ziemniaków Dodano do
  • 200 około mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 Łyżka soli Dodano do

FARSZ

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego Dodano do
  • sól pieprz majeranek Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mięso mielone przekładamy do miski , doprawiam do smaku przyprawami i pozostawiamy do przegryzienia.

2. Krok

600 g ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości a 900 g obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków . Przekładamy na drobne sitko a pod spód podkładamy miska tak by ociekały (w trakcie ociekania wytworzy się skrobia) .

3. Krok

Miękkie ziemniaki odcedzamy , przeciskamy przez praskę do ziemniaków , dokładamy mąkę ziemniaczaną oraz skrobię która się wytworzyła podczas ociekania ziemniaków(wodę odlewamy a skrobię zbieramy łyżka) , posypujemy solą i wyrabiamy ja jednolite i gładkie ciasto .

4. Krok

Ciasta formujemy około 100 g kluski a z mięsa mielonego kulki około 50 g . Ciasto rozkładamy na dłoni na środek nakładamy porcje mięsa i dokładnie sklejamy tak by nie było widać mięsa .

5. Krok

Kartacze gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 15 minut na małym ogniu . (ilość wrzucanych kartaczy do wody musi być tak by swowolnie pływały po wypłynięciu około 5 sztuk) .

6. Krok

Po ugotowaniu kartacze odkładamy na płaski talerz następnie podajemy z ulubioną omasta

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy